България ще участва в последните заседания на естонското председателство на

...
България ще участва в последните заседания на естонското председателство на
Коментари Харесай

Естония: Правим всичко възможно председателството на България да започне с летящ старт

България ще взе участие в последните съвещания на естонското председателство на Съвета на Европейския съюз, с цел да може да стартира своя мандат с летящ старт от 1 януари. В ръцете на българското председателство ще останат договарянията за новото европейско законодателство за киберсигурност и за отбрана на персоналната цялост.

Това съобщи основният информативен шеф на Естония Сиим Сиккут пред " Дневник ". Естония, България и Австрия ще са триото страни членки, които управляват председателството на Европейски Съюз от 1 юли 2017 година до 31 декември 2018 година Мандатът на Талин свършва през декември, а първото събитие на София е планувано за 4 януари следващата година.

" Ако ние успеем да приключим договарянията по някой въпрос, тогава българите няма потребност да се занимават с него, могат да продължат напред по идващите. Например за тях ще остане новият пакет за киберсигурност ", прецизира Сиккут. " Вероятно е-неприкосновеността също ще се проточи малко, тъй че и тя ще остане за българите. Ще създадем всичко по силите си да реализираме съглашение, само че диалозите още не престават. Киберпакетът ще бъде за България. (макар че някои елементи от него ще останат за Австрия - бел. ред.). Свободното придвижване на данни е чисто нова самодейност на комисията и ще стартираме работа по нея, само че няма метод да я приключим. "

" Не виждам причина България да не може " да продължи естонския дневен ред във връзка с цифровото ръководство, споделя той. " Практично видяно, въпросът е дали триото е на една и съща страница. Работихме доста интензивно, с цел да го създадем. Работим още отпреди да стартира нашето председателство () Що се отнася до България, към този момент сме се споразумели, че в последните няколко седмици те ще вземат участие във всяка полемика, с цел да бъдат подготвени да стартират още на 1 януари. () Правим всичко допустимо да подсигуряваме, че ще могат да реализират резултати от ден първи и да затворят споразуменията, които ние не сме съумели. "

" Винаги сме виждали председателството, изключително ще се отнася до цифровия дневен ред, като опция да приключим работа по някой въпрос, само че и да стартираме полемики. (...) След година ще се задава нова Европейска комисия и е време да стартираме да обсъждаме какво следва. Разбира се, пред нас – Естония, България, Австрия - е работата по единния дигитален пазар и сме решени да я свършим до края на идната година. А по-късно? "

Програмата на триото

Съветът на Европейски Съюз е институцията, която съставлява държавните управления на страните членки. Той е една от трите най-важни институции на съюза дружно с комисията и Народното събрание. Държавите от Европейски Съюз поемат председателството на ротационен принцип, сменяйки се на всеки шест месеца. Идеята е актуалната страна да управлява срещите на всички равнища, да насочва работата на съвета и да работи като почтен и безпристрастен медиатор сред ползите на всички 28 членки.

 Главният информативен шеф на Естония Сиим Сиккут.
© EU2017EE

Главният информативен шеф на Естония Сиим Сиккут.

Председателите работят в тясно съдействие от групи по три, с цел да могат да се координират по-добре в набелязването и осъществяването на дълготрайните цели. В случая България, Естония и Австрия ще заложат на подсилване на доверието в съюза и опростяване на живота и стопанската активност, сочи програмата на триото. (Целия ѝ текст четете тук.)

Цифровото общество е изключително значима част от тази стратегия – ресорът, по който работят еврокомисарите Андрус Ансип и Мария Габриел, е и поле за изява на Естония, която е водач в Европа по даване на електронни услуги на бизнеса и жителите. Общият проект планува до края на 2018 година работата по другите начинания, свързани с единния дигитален пазар, да бъде завършена.

Киберсигурност

По думите на Сиккут в мандата на България ще остане работата по киберсигурността. В програмата на триото е заложено като задача Стратегията за киберсигурност на Европейски Съюз да бъде обновена. Създадена през 2013 година, тя към този момент се нуждае от промяна и бе една от главните тематики в годишната тирада на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

Той предложи основаване на нова организация на Европейски Съюз за киберсигурност, която да подкрепя страните членки при посрещането на хакерски атаки и за въвеждане на нова европейска скица за узаконяване, която да подсигурява, че продуктите и услугите в света на цифровите технологии са безвредни за прилагане.

Е-неприкосновеност

В последните години комисията работи интензивно по правната рамка за отбрана на персоналните данни в интернет. Част от тях е и законодателството за отбрана на персоналния живот в цифровото пространство, като предложенията занапред би трябвало да бъдат обсъждани и утвърдени от всички страни членки.

Основните от тях са: директивата за правото на цялост да обхвваща и доставчиците на електронни съобщителни услуги като WhatsApp, Фейсбук Messenger, Skype, Gmail, iMessage и Viber (досега тя важеше единствено за обичайните далекосъобщителни оператори); да се уеднаквят и затегнат разпоредбите за отбрана на всички жители и предприятия в ЕС; отбраната да визира както наличието на известията, по този начин и метаданните към тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР