България ще участва в инициативите на Европейската комисия за чистотата

...
България ще участва в инициативите на Европейската комисия за чистотата
Коментари Харесай

България ще участва в инициативите на ЕК за чистотата на морето и океана

България ще взе участие в самодейностите на Европейската комисия за чистотата на морето и океана, стана ясно на четвъртата световна конференция на високо ниво „ Нашият океан “, която се организира в Малта на 5 и 6 октомври.

Във форума присъединяване взе наша делегация, водена от зам.-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова. Конференцията е проведена от Европейска комисия и беше открита от висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисаря по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела и комисаря по интернационално съдействие и развиване Невен Мимица.

В нея вземат участие министри и водачи от над 100 страни, обединени в упоритостта си за запазване на моретата и океаните. Специални посетители са английският престолонаследник принц Чарлз, Принцът на Монако Албер ІІ и Йорданската кралица Нур.

По време на пленарните сесии на конференцията в Малта страните оповестиха своите задължения за запазване на околната среда и екосистемите в моретата и океаните, понижаване на замърсяването им, усилване на самодейностите в региона на синята стопанска система, устойчивия лов на риба и морската сигурност. Акцент беше подложен върху предотвратяването на замърсяването на океаните и моретата с пластмасови боклуци. Европейски Съюз разгласи и своя ангажимент от над 550 млн. евро за действия по опазването на морската околна среда и устойчивото потребление на морски запаси в световен мащаб. Устойчивият интегриран метод за развиване на Дунавския и Черноморския район е измежду целите на Българското председателство. Председателството ще работи за възстановяване на свързаността на двата района и използването на високите стандарти на европейските политики за опазването им.

В Тази връзка във връзка интернационалния ден на Черно море Министерство на околната среда и водите страната ни ще бъде хазаин на конференцията на тематика „ Перспективи за стратегическо развиване на Черноморския район “ на 30 октомври във Варна. Друго значимо събитие, обвързвано с опазването на морската околна среда и в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година, е Европейският морски ден, който ще бъде маркиран в Бургас през май следващата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР