България ще търси финансова подкрепа от Европейската комисия за изграждане

...
България ще търси финансова подкрепа от Европейската комисия за изграждане
Коментари Харесай

България ще търси финансиране от ЕК за новия зелен енергиен коридор

България ще търси финансова поддръжка от Европейската комисия за създаване на нов енергиен кулоар, който да свърже мрежите на страните от Югоизточна и Северозападна Европа. Повече за визията за развиване на мрежата описа изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев пред Economic.bg.

Целта на спомагателната електропреносна инфраструктура е да обезпечи оптимално дейно оползотворяване на зелената електрическа енергия, създадена в другите райони на Стария континент.

Става въпрос за връзката Югоизток – Северозапад, като в нея се включват България, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Германия, Гърция, Западните Балкани. На втори стадий, с цел да се затвори целият пръстен, е връзката сред Германия, Франция, Швейцария, Италия и към Пиренейския полуостров – Испания и Португалия.

Ние, южните страни, имаме извънредно огромен капацитет за произвеждане на слънчева сила, а в северната част – на вятърна. Този капацитет би трябвало да бъде споделен сред страните. Това ще усили опцията часово да използваме оптимално доста възобновима сила в потреблението, което има всеки един консуматор на територията на континента “, изясни Цачев.

Експертът изясни, че в противоположен случай не можем да осъществяваме цялостния си капацитет за нови ВЕИ, тъй като в часовете на произвеждане на слънчева сила цената ще бъде извънредно ниска, което от своя страна ще отблъсква вложителите в такива планове. Същото се случва и когато се създава вятърна сила в северозападната част на Европа.

През предходната година Европейска комисия разгласи два пакета – за 560 милиарда евро (Фонд за възобновяване и устойчивост) и още един за 440 милиарда евро – за подкрепяне на възобновими мощности. Ако сред 5 – 10% от цялата тази сума бъде отделена за вложения в междусистемна съгласуваност и в развиване на националните преносни мрежи, това ще даде сериозен подтик за присъединението на голямо количество на нови зелени мощности. “

По плана ЕСО към този момент работи дружно с електропреносните оператори на останалите страни – Гърция, Румъния, Италия, Полша, Унгария, Австрия. Водят се договаряния и информацията е подадена към Европейска мрежа от оператори на преносни системи за електрическа енергия (ENTSO-E), в която е основана работна група. 

Първоначално би трябвало да бъде направено предпроектно изследване във връзка с нуждата от реализацията на един подобен енергиен кулоар. Технологията за него също би трябвало да бъде добре проучена, с цел да може да разреши преноса на 15 – 20 GW сила.

Реализацията на плана за европейски енергиен кулоар за шерване на зелената електрическа енергия ще е средство за посрещане на децентрализацията при основаването на голям брой дребни индустриални мощности, което е предизвикателство освен за електропреносната мрежа в България, само че и в цяла Европа.

Този енергиен кулоар е значим освен във връзка с шерването на възобновима сила, той ни дава опция и подсигурява шерването и на оперативните запаси, които са извънредно значими за динамичната резистентност на системите “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР