България ще разчита на своите изтребители МиГ-29 до доставката на

...
България ще разчита на своите изтребители МиГ-29 до доставката на
Коментари Харесай

България няма да купува заместващи изтребители и ще разчита на МиГ-29 до доставката на новите F-16

България ще разчита на своите изтребители МиГ-29 до доставката на първите F-16 през 2025 година и няма да купува така наречен заместващи самолети. Това сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред в събота. По думите му досега страната е получила две предложения за заместващи изтребители, само че не може да си ги разреши.

“Нашите старания бяха ориентирани до тогава [до 2025 г.] да осигурим българската авиация с МиГ-29 или заместваща платформа. Вече имаме две предложения и те са задоволително съществени като финансови средства, с цел да не можем да си ги позволим ”, сподели Стоянов в изявление пред бТВ на 6 май във връзка празника на българската войска.

“Насочили сме нашите старания към поддържане на МиГ-29 ”, добави военният министър.

В края на предходната година служебното държавно управление заяви, че води диалози за така наречен заместващи изтребители, които българските военновъздушни сили да употребяват преди доставката на първите самолети F-16 Block 70 от Съединени американски щати. София изпрати искане за оферта до шведската компания “Грипен ”. Представители на кабинета с френската компания “Мираж ” и с Израел за използвани самолети F-16.

В събота министърът на защитата заяви, че са получени две предложения, без да посочи от кои компании. Той сподели, че те са прекомерно скъпи и България не може да си ги разреши.

“Ако ние си позволим заместващи платформи, няма да можем да осигурим останалите типове въоръжени сили и програмата за рационализация ”, сподели той.

Затова страната ще разчита на поддръжка на старите си руски изтребители МиГ-29 до доставката на новите F-16 Block 70.

През март Министерството на защитата за доставка на шест мотора за изтребители МиГ-29. Тя е на стойност 22 млн. лв. без Данък добавена стойност и е за ремонтирани мотори. Ако поръчката е сполучлива, това би разрешило да се удължи използването на три изтребителя. През април министерството разгласи поръчка за главен ремонт на шест мотора за 16 млн. лв. без Данък добавена стойност.

По думите на Димитър Стоянов има подадени предложения за поръчката за ремонт и се чака подписване на контракт. Той добави още, че се чака доставка на мотори за самолетите от Полша.

България има към 18 МиГ-29, само че не е ясно какъв брой от тях летят. През ноември предходната година Стоянов сподели пред депутатите от комисията по защита, че при започване на 2023 година ще останат летящи единствено шест от изтребителите.

През февруари министърът сподели, че вероятността за защита на въздушното си пространство (еърполисинг) е огромна, тъй като не може да поддържа руските си изтребителите МиГ-29. До съветското нахлуване против Украйна България разчиташе на съветската компания РСК-МиГ за ремонта и аварийните елементи.

България купи осем американски изтребителя F-16 Block 70, само че доставката им се забави. Очаква се първите самолети да дойдат при започване на 2025 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР