България ще приеме правила за минималната работна заплата, които важат

...
България ще приеме правила за минималната работна заплата, които важат
Коментари Харесай

България ще приеме правила за минималната работна заплата, важащи за целия ЕС

България ще одобри правила за минималната работна заплата , които важат в целия Европейски съюз /ЕС/. Това ще стане посредством транспониране на Директива за съответни минимални работни заплати в Общността. Днес Междуведомствената работна група, която се занимава с този въпрос, е провела своето първо съвещание, оповестиха от Министерството на труда и обществената политика /МТСП/. 

В полемиката участваха заместник-министър Надя Клисурска , специалисти от Министерството на труда и обществената политика, Министерството на финансите, Националния застрахователен институт, Националния статистически институт, национално представителните организации на работодателите и на служащите и чиновниците.

„ Приемането на директивата през октомври 2022 година ангажира България да одобри съответен механизъм, който да бъде на база реализиран консенсус сред всички заинтригувани страни с оглед обществената и икономическа конюнктура в страната “ , сподели заместник-министър Надя Клисурска, която председателстваше съвещанието.

Тя добави, че основен миг в директивата е разширението на покритието на груповото трудово договаряне посредством правене на Национални проекти за деяние за увеличение обсега му до 80% от работещите .

В директивата са заложени ориентировъчни референтни стойности, от които страните членки да се управляват при своята оценка на адекватността на минималните работни заплати – 50% от междинната работна заплата или 60% от медианната работна заплата .

За да се подсигурява съответен размер на минималната работна заплата, държавите-членки със законоустановени минимални работни заплати следва да се управляват от критерии, в сходство с националните си практики, които да включват минимум покупателната дарба на минималните работни заплати , общото ниво, напредък и систематизиране на брутните работни заплати, както и дълготрайните нива и развиването на националната продуктивност.

„ В досегашната си работа по въпроса за въвеждане на механизъм за установяване на минималната заплата МТСП постоянно се е стараело да проучва въздействието му, като не го обвързва с постигането на съответен числов резултат. Този метод е гаранция за резистентност съгласно другите стопански процеси “ , акцентира заместник-министър Надя Клисурска.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР