България ще поиска от Европейската комисия за българските топлоелектрически централи

...
България ще поиска от Европейската комисия за българските топлоелектрически централи
Коментари Харесай

България ще иска изключение от европейския регламент за парниковите газове от тецовете

България ще изиска от Европейската комисия за българските топлоелектрически централи да не важат повишените условия във връзка с парниковите газове, сподели през днешния ден в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Изявлението й пристигна след траяло повече от час обсъждане за положението на българската енергийна система и резултатът върху нея от приемането на доста по-ниски равнища на живак и серен диоксид в излъчванията на произвеждащите ток от въглища централи.

Министърът на енергетиката означи, че в България сходни огромни горивни съоръжения обезпечават над 40% от електрическата енергия. " Българската енергийна система няма по какъв начин да се оправи без тези базови мощности, тъй че всички би трябвало да работим за дерогация (изключение от правилото) ", добави Петкова. В хода на разискванията Таско Ерменков от Българска социалистическа партия пък уточни, че в случай че тецовете затворят порти, без работа ще останат над 100 хиляди души.

Министърът на енергетиката разясни, че българските тецове би трябвало да са освободени от съблюдаване на утвърдените нови стандарти към централите за дълъг интервал, или безсрочно. Теменужка Петкова посочи, че с цел да стане това е нужно да се направи разбор, който несъмнено да потвърждава, че разноските за реализиране на новите условия в пъти ще надвишават резултата за екологията.

Министърът акцентира, че Министерството на енергетиката и държавното управление твърдо ще упорстват за този метод, като Петкова благодари и на депутатите, които също единомислещо се оповестиха за дерогацията.

Икономическите разбори ще са основни за новите енергийни планове

По време на разискванията за положението на енергийната система на няколко пъти беше обиден и въпросът за построяването на нови енергийни мощности. По този мотив Теменужка Петкова уточни, че преди да се вземе решение за вложението в сходни планове, са нужни задълбочени стопански разбори. " Нямаме право на неточност, като решенията би трябвало да се взимат на пазарен принцип ", добави тя.

По мотив построяването на възможна нова нуклеарна мощ Теменужка Петкова уточни, че държавното управление счита да отдели активите и пасивите, свързани с АЕЦ " Белене ", в обособена планова компания, която да предложи за приватизация. " Така ще забележим какъв е действителният инвеститорски интерес към този план. Ако е планът е жизнерадостен, той ще се осъществя ", заключи министърът на енергетиката.

Теменужка Петкова добави, че в случай че вложител не се появи, ще се търси вид оборудването за АЕЦ " Белене " да се употребява за построяването на седми блок за АЕЦ " Козлодуй ".

По мотив офанзивите от страна на опозицията, че държавното управление още няма енергийна тактика, министърът се съгласи, че тя е разковничето, защото ще даде ясна визия за развиването на българската енергетика и ще покаже дали България има устойчива и конкурентноспобна система, способна да обезпечи енергийни ресури за популацията на най-хубавите вероятни цени.

Петкова прикани всички депутати да са единни при създаването на този стратегически документ, като добави, че работната група по тактиката към този момент е попълнена с специалисти от всички парламентарно показани политически партии и експерти от Българската академия на науките.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР