България ще поиска от Европейската комисия разрешение да похарчи авансово

...
България ще поиска от Европейската комисия разрешение да похарчи авансово
Коментари Харесай

България пита ЕК за авансово ползване на част от еврофинансирането

България ще изиска от Европейската комисия позволение да похарчи предплатено част от европейските пари, планувани за идващия програмен интервал, който стартира след 7-8 месеца. Целта е да се употребяват към 200-300 милиона евро, с цел да се влагат в антикризисни ограничения. Това разгласи вицепремиерът Томислав Дончев, който присъстваше дружно с министър-председателя Борисов на инспекцията на Автомагистрала " Европа ". По думите на Дончев това ще помогне на страната ни да излезе по-лесно от рецесията. 

Вече е изпратено писмо до Брюксел за преструктуриране и на програмата за селските региони, с цел да изготвят и антикризисни ограничения и в земеделието. 

" Опитваме се да мислим и да работим в границите на парите, които имаме. Ако се отворят нови благоприятни условия, страната ни, несъмнено, ще се употребява и от тях. България обаче се пробва да се разпрели натоварването сред средствата в държавния бюджет и европейските стратегии ", добави Томислав Дончев.

Според него за момента България се оправя доста добре. Мерките, които се ползват сега, са на стойност към 5-6% от целия Брутният вътрешен продукт на България, уточни вицепремиерът. И предвижда, че стопанската рецесия ще е втората вълна след ковид като тогава размерът на антикризисните ограничения може да доближи 10-12 % от Брутният вътрешен продукт на страната. 

Дончев уточни, че за безплатно финансиране за дребни предприятия страната обезпечава над 170 милиона лв..  " Това е нужната бърза, ликвидна поддръжка според от оборота - сред 3000 и 10 000 лв., като задачата ни е да стигнем до колкото може по-голям брой предприятия. Надявам се над 20 000, което значи - дребен майстор, дребна работилничка, фризьорски салон, кафе, магазинче, който е потърпевш да може да си помогне с тия пари ", уточни вицепремиерът.

" Готови сме и с други ограничения за този миг, когато доста страдат. После, когато стартира стопанското възобновяване, сме подготвени да оказваме помощ. Най-страшно е фабриките да затворят порти, защото след това лишава месеци възобновяване на активността. Дай Боже, пазарите да се възстановят бързо. В средносрочен проект белези за развиване има. Всички промишлености, свързани с човешкото здраве, ще бъдат номер едно ", сподели още Томислав Дончев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР