България ще подпомогне финансово 9 страни от Западните Балкани и

...
България ще подпомогне финансово 9 страни от Западните Балкани и
Коментари Харесай

България дава 3,5 млн. лв. в помощ на страни от Западните Балкани и Източното партньорство

България ще подкрепи финансово 9 страни от Западните Балкани и Източното партньорство, като даде 3 485 028 млн. лева безплатна помощ за реализирането на планове за развиване на образованието, науката, културата, обществената интеграция и гражданското общество.

Министерството на външните работи ще подписа съответните съглашения по 42 плана в Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Молдова, Украйна, Армения и Грузия. В Босилеград в Сърбия са отпуснати 35 000 лева, с които 90 деца ще могат да изпитат „ олимпийска почивка “.

Идеята на плана на Културно-информационния център в Босилеград е децата дружно с 8 инструктори да преминат през лятно образование със спорт, просвета, изкуство и запазване на традиции и обичаи. Очаква се това да способства за социализацията на младежите в Босилеград и да помогне против престъпни прояви, наркомания и асоциалното държание на подрастващите. Ще бъде финансиран и план за доближаване на сръбското с европейското обучение на стойност 45 000 лева Целта е учебните заведения в дребните градове в Южна и Източна Сърбия да получат повече знания за практиките по какъв начин да аплайват по интернационалните планове и да откриват контакти със свои сътрудници в трансграничните региони.

180 000 лева ще бъдат отпуснати за развиване на туризма в община Димитровград посредством план за възстановяване на инфраструктурата на комплекса Нешков връх. С 20 000 лева ще бъде финансирана реконструкцията на огромната зала на Дома на културата в село Иваново във Войводина, където живеят и българи. Това е първият план, финансиран от България в самостоятелната област Войводина. Той е предназначен и за одобряване на облика на България като страна със важен принос в европейското културно разнообразие.

Страната ни обезпечава и 35 000 лева за продължение на плана на Центъра за проучване на миграцията в Сърбия, вследствие на който за първи път през 2018 година в народен сръбски ежедневник бяха оповестени публикации и вести на български език.

В Република Северна Македония ще бъдат финансирани общо 10 плана. Сред тях са план за научни подводни и археоложки проучвания на Охридското езеро на стойност 48 895 лева, план за реорганизация на два моста - в град Струга и в село Ложани на обща стойност 200 000 лева Близо 50 000 лева са отпуснати по план за възстановяване на разговора сред медиите от Република Северна Македония и България. Целта е разговор сред публицистите от двете страни, който да спомогне за по-качествено отразяване на събитията в двете страни, за създаване на партньорства сред медиите, а не предубеждения.

Сред другите планове, ориентирани към развиване на гражданското общество и образованието, е планът „ Балкански пъзел “, за който ще бъдат отпуснати 36 000 лева Проектът цели доближаване на учениците от побратимените учебни заведения ОУ „ Димитър Миладинов “-Скопие и ОУ „ Христо Ботев “-Сандански и запознаването им с общото културно и историческо завещание. В Босна и Херцоговина ще бъдат финансирани действия за възстановяване изискванията на образование в детски градини и учебни заведения. С 27 860 лева ще бъде финансирано оборудването на детски стаи и пространства на детска градина „ Лариса Шугич “ в град Котор Варош.

За общините Тузла и Сребреница също ще бъдат отпуснати повече от 70 000 лева за обезпечаване на по-добри условия за образование в детски градини и учебни заведения. Близо 70 000 лева са отпуснати и за планове в Косово за възстановяване на изискванията и развиването на образованието посредством пазаруване на мебели, играчки и образователни пособия за детски градини и учебни заведения. В Република Албания е планувано построяването на 6 км асфалтов път сред град Билищ и село Върник на стойност 1 125 561 лева Проектът би трябвало да даде на жителите на двете обитаеми места по-лесен достъп до просветителните центрове, административни услуги и здравна помощ.

В Република Молдова за финансиране са утвърдени 3 плана, които ще бъдат осъществени в град Тараклия. 190 349 лева ще бъдат отпуснати за ремонт на инфекциозното поделение в районната болница, а 74 882 лева - за възстановяване на материално-техническата база в постройката на Ансамбъла за национални песни и танци „ Родолюбие “ и закупуване на озвучителна инсталация.

Близо 300 000 лева са отпуснати по планове в Украйна, насоени към развиване на образованието и библиотечното дело. Повече от 130 000 лева са отделени за три плана в Армения, ориентирани към поощряване и активизиране на ролята на дамите в бизнеса и тяхното овластяване, отбрана правата на дамите.

Повече от 90 000 лева са планувани за два плана в Грузия, които целят да покачат вниманието към отбрана правата на децата и развиването на гражданското общество. Средствата по финансиране на плановете са от бюджета на Министерството на външните работи за 2019 година, предопределени за публична помощ за развиване и филантропична помощ. Изборът на плановете, осъществен дружно със страните-бенефициенти, е в сходство със дилемите на българската външна политика. Сред тези задания са подсилване европейската вероятност на страните от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развиване на страните-партньори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР