България ще отбележи Международния ден на йога (21 юни) с

...
България ще отбележи Международния ден на йога (21 юни) с
Коментари Харесай

България отбелязва Международния ден на йога от 17 до 25 юни

България ще означи Международния ден на йога (21 юни) с редица начинания и практики, проведени сред 17 и 25 юни в 32 града и едно село, оповестяват уредниците.

Йогата като здравословна процедура е оповестена от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно завещание на човечеството.

Централното събитие у нас е в София на 18 юни, в зала „ Проф. Асен Златаров “ (ул. „ Г. Раковски “ 108). 

През целия ден някои от най-хубавите сертифицирани учители, представители на известни типичен школи по йога, ще показват практики, а искащите ще могат да се упражняват или просто да слушат и следят. Учени-практици, ученици на разнообразни школи по йога, ще изнесат лекции по разнообразни тематики, засягащи същността на йога. Във фоайето пред залата ще бъдат ситуирани щандове с книги по йога, ще има демонстрации на изкуството на рисуването с къна, а също – вегетарианска и индийска храна, сувенири, оповестява Българска телеграфна агенция.

Едновременно с това, през юни в София обособените школи по йога ще означават Международния ден на йога и посредством разнообразни независими прояви при открити врата. На 17 юни, под патронажа на посолсвото на Индия, на площад „ Св. Александър Невски “ ще се организира взаимна йога сесия навън за всички искащи.   

У нас Международният ден на йога се отбелязва и в други градове на страната още от 2015 година Тогава се причислява Пловдивският културен институт и стартира да провежда честване в града. Примерът е последван в Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово, Перник. През годините броят на участващите градове се усилва, причисляват се и някои села. 

На 11 декември 2014 година Общото заседание на Организация на обединените нации одобри с безусловно болшинство резолюция, по силата на която 21 юни – денят на лятното слънцестоене, става Международен ден на йога. Предложението е  изразено за първи път публично от министър-председателя на Индия – Шри Нарендра Моди. В обръщението си към международната общност той означи: „ Йога въплъщава единението на тялото и мозъка, на мисълта и действието, на ограничаването и удовлетворението; йога е хармонията сред индивида и природата, и сама по себе си е холистичен метод към здравето и благоденствието ”.

Тогавашният общоприет секретар на Организация на обединените нации – Бан Ки-мун, приветства това решение и споделя, че „ обявявайки 21 юни за Международен ден на йога, Общото заседание обърна внимание на всестранната изгода от тази антична процедура за здравето и благополучието в нашия съвременен свят ”. В края на 2016 година ЮНЕСКО добави йога в листата на нематериалното културно завещание на човечеството.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР