България ще окаже единствено военно-техническа помощ на Украйна и няма

...
България ще окаже единствено военно-техническа помощ на Украйна и няма
Коментари Харесай

НС реши окончателно: България няма да дава оръжие на Киев, само ще ремонтира украинска военна техника

България ще окаже само военно-техническа помощ на Украйна и няма да изпраща оръжие Това взеха решение през днешния ден депутатите в Народното събрание с 200 гласа " за ", 16 " срещу ", а един се въздържа.

Началото на дебата даде писмо от посланика на Украйна в България Виталий Москаленко с претенции в шест точки, измежду които не участва такова за оръжие.

 Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов, Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов, Българска социалистическа партия Източник: Zonanews
От Българска социалистическа партия бяха безапелационни - смяна на позицията на левицата няма да има. Борислав Гуцанов даже предложи да има референдум измежду българите, а решението щяло да бъде - " мирът ". Гуцанов стигна и по-далече, че България може да е хазаин на договаряния на върха сред Русия-Украйна.

 Стоил Стоилов, Политическа партия Стоил Стоилов, Политическа партия Източник: Zonanews
Стоил Стоилов от Политическа партия добави, че изпращането на военно-техническа помощ няма да въвлече България във война и няма да изгубим. " Така или другояче съветската агентура работи тук от десетилетия, стопираха ни газа и ни оповестиха за неприятелска страна. Изпращането на помощ за Украйна пази българските ползи дълготрайно, Украйна би трябвало да завоюва войната, в случай че не - заплахите за България са по-големи ", сподели той.

 Тома Биков, ГЕРБ Тома Биков, ГЕРБ Източник: Zonanews
Тома Биков от ГЕРБ счита, че в случай че се одобри декларацията, значи, че България ще продължи да продава оръжия на медиатори, те да го дават в Украйна, а в " Терем " военна техника няма да се поправя. И той сподели, че в случай че имаме позиция, държавното управление щяло да е в Народно събрание и да вземе мандат.

Според зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС позицията на страната ни такава, каквато Политическа партия я предлага, " е неутрална и отслабва позицията ни в Европа " и даде за образец, че даже РСМ е оказала военна помощ на Украйна. " Страх ни е, че Българска социалистическа партия ще загуби 1/5 от гласоподавателите си ", е мнението му.

 Даниел Митов, ГЕРБ (3) Даниел Митов, ГЕРБ (3)
Даниел Митов заключи: " Никаква военна помощ няма да има. Предложението на Политическа партия той назова " напълно безсмислено ".

" Срамота е да изнудвате украинската страна и посолство, когато се намират в тежка обстановка и да желаете писмо за легитимиране на вътрешно-коалиционните връзки ", уточни депутатът от ГЕРБ и разгласи, че сега ръководи Българска социалистическа партия.

" Да се отървем от ръждясалите си руски железа и да предоставим същинска военна и съвременна помощ на Украйна, съвместима със стандартите на НАТО ", сподели той.

Решението, с което Народното събрание дава мандат на Министерския съвет да окаже помощ на Украйна във войната и на бежанците от страната у нас, получи поддръжката на всички партии - Политическа партия, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " ИТН ". " Против " гласоподаваха от " Възраждане ", както и по един народен представител от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. От хората на Слави Трифонов бе и единственият въздържал се.

По предложение на Движение за права и свободи в решението бяха в детайли написани настояванията на украинската страна, изразени в писмото на Москаленко, а точно:
1. Продължаване на поддръжката за участие на Украйна в Европейски Съюз.
2. Помощ за украинските жители, бягащи от войната - законодателни и организационни ограничения за възстановяване на потенциала за приемане на и опциите за консолидиране до основаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.
3. Осигуряване на опция за изнасяне на зърно във Варна.
4. Засилването на енергийното съдействие, в частност доставки на електрическа енергия от Украйна и природен газ.
5. Ремонтна активност на украинска военна техника в българските военни предприятия.
6. Продължаване на доставките на филантропична помощ - медикаменти, облекла и храни.

Те бяха признати от депутатите със 155 гласа " за ", 15 " срещу ", а 1 се въздържа. ПГ на ГЕРБ-СДС не гласоподаваха по това предложение.

Освен помощта за Украйна, Министерския съвет ще би трябвало да измисли и повсеместен пакет от ограничения за превъзмогване на последствията от наложените наказания в стопански и обществен аспект, както и във връзка с енергийната и продоволствената сигурност на България.

По предложение на ГЕРБ-СДС беше дадена 15-минутна отмора.

 Десислава Атанасова Десислава Атанасова Източник: Zonanews
" Проектът на решение, който след публицистичните промени, препоръчани от Движение за права и свободи, ще гласоподава пленарната зала е в смисъл, че Народното събрание е според да поддържа продължаването на поддръжката за участие на Украйна в Европейски Съюз. Има ли някоя партия, която да срещу? ГЕРБ поддържа участието на Украйна в Европейски Съюз. Подкрепяме и помощта за украинските жители, бягащи от войната ", разгласи след почивката ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

И добави:
" ГЕРБ ще поддържа и изнасянето на зърното, както и усилването на енергийното съдействие. Считаме, че би трябвало да продължат доставките на филантропична помощ. С ясното схващане, че това решение е едно нищо, тъй като Народно събрание можеше да вземе друго по смисъл решение и в действителност да окаже помощ, ГЕРБ ще го поддържа, тъй като ние сме уверени евроатлантици и бихме подкрепили всяко решение, което е в интерес на мира и съдействието сред страните членове на Европейски Съюз ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР