България ще изгради 2000 мегавата ядрени мощности след 2030 г.

...
България ще изгради 2000 мегавата ядрени мощности след 2030 г.
Коментари Харесай

Петкова: Нови 2000 мегавата ядрени мощности до 2030 г., не е ясно обаче в Белене или в Козлодуй


България ще построи 2000 мегавата нуклеарни мощности след 2030 година Това разгласи енергийният министър Теменужка Петкова , която участва на представянето на енергиен разбор направен от КНСБ с партньорството на работодателски организации.

" Новата тактика планува построяването на нови 2000 мегавата нуклеарни мощности, само че на никое място не написа, че това ще се случи в " Белене ". Както знаете плана провокира интереса на интернационалните компании, само че поради пандемията от ковид избирането на вложител освен се забави, само че съвсем беше спряно ", сподели Петкова, представена от Българска национална телевизия.

По думите на Петкова престои да се откри дали планът е преференциален и в случай че се окаже, че не може да се вмести в признатите от страната параметри, няма да бъде построен. Вместо това може да се приказва за построяването на два нови блока на АЕЦ " Козлодуй ".

Според направения разбор от КНСБ сега задлъжнялостта на държавната енергетика доближава 4 милиарда лв.. Данните на синдикатите демонстрират, че има четири съществени казуса, които би трябвало да бъдат решени в бранша.

Липсва обща картина за възобновяване на бранша. Няма изясненост по какъв начин ще бъде финансово нормализирана енергетиката предвид на достигнатия размер на дълга.

Какво е бъдещето на базовите мощности. Въглищните централи и АЕЦ.

Липсва информация по какъв начин тъкмо ще се реализира децентрализацията на енергетиката.

По какъв метод ще бъде реализирана " зелената договорка " на Брюксел у нас.

" Съществува погрешно мнение в обществото, че заплатите в енергетиката са доста високи. Това не е по този начин. За последните осем години брутната междинна заплата е нарастнала повече от 70%, а в енергетиката нарастването 36,3%. По-високи са заплатите в осведомителните технологии и финансите ", сподели Пламен Димитров, КНСБ.

От енергийното министерство са заложели пет целта в новата тактика.

Енергийна сигурност

Либерализация

Енергийна успеваемост

Декарбонизация

Развитие на енергийната инфраструктура

" България неведнъж е обявявала своята позиция пред Брюксел. Ние поддържаме концепцията за осъществяване на зелената договорка, само че при изискване, че тя е съобразена с развиването на мощностите и гарантирането на енергийната сигурност във всяка една страна ", сподели Теменужка Петрова.

В момента в страната има два съществени типа базови мощности, а точно - въглищните централи и АЕЦ. Страната ни не може да си разреши затварянето на въглищни централи към този миг, както планува проекта на Брюксел това да се случи до 2050 година, безапелационна беше Петкова.

До дни се чака да бъде определен и интернационален съветник, който да даде насоки на България за бъдещето развиване на въглищните мощности у нас. Петкова беше безапелационна, че прецизен период за затваряне на въглищни централи няма.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР