България ще инвестира 1,723 млрд. евро за устойчиво развитие на

...
България ще инвестира 1,723 млрд. евро за устойчиво развитие на
Коментари Харесай

България ще инвестира 1,723 млрд. евро за устойчиво развитие на градовете и регионите |

България ще влага 1,723 милиарда евро за стабилно развиване на градовете и районите. От тях 185,5 млн. евро ще могат да се употребяват за възстановяване на жилищния фонд, в това число за енергийна успеваемост. Средствата са по Програмата за развиване на районите 2021-2027 година

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова в речта си на министерската среща в границите на 82-та сесия на Комитета по градско развиване, жилищна политика и ръководство на земята на икономическата комисия на Организация на обединените нации за Европа (UNECE), в която взе присъединяване онлайн.

По нея ще могат да се осъществят и планове за създаване на „ зелена “ инфраструктура, общински жилища и благоустрояване на цели квартали. В този развой ще се включат и локалните заинтригувани страни, с цел да се търсят местни решения в битката с климатичните промени и прехода към зелена стопанска система.

Данните демонстрират, че на постройките в Европейския съюз се падат 40% от използването на сила и 36% от въглеродните излъчвания, което ги трансформира в един от главните фактори за изменение на климата, по тази причина смяната в енергийните характерности на жилищния фонд е без конкуренция. Обновяването ще се прави както със средства по Програмата за развиване на районите 2021-2027 година, по този начин и посредством реализацията на ограничения в Плана за възобновяване и резистентност на Република България.

Основни цели ще бъдат енергийни спестявания повече от 30%, използване на устойчиви решения и преход към зелена стопанска система. Предвидената финансова помощ за тези цели по Механизма за възобновяване и резистентност е към 600 млн. евро. Нуждите за възобновяване на жилищния фонд в България обаче са доста по-големи, тъй като той е мощно амортизиран, означи министър Комитова.

Икономическата комисия на Организация на обединените нации за Европа (ИКЕ на ООН) е основана през 1947 година и включва 56 страни от Европа, Северна Америка и Азия. По време на министерската среща в границите на 82-та сесия на Комитета по градско развиване, жилищна политика и ръководство на земята ще бъде показано изследването „ Жилища 2030: Подобряване на достъпността на жилищата в района на ИКЕ на Организация на обединените нации “, което се създава от ИКЕ на Организация на обединените нации в съдействие с Housing Europe и ООН-Хабитат.

Очаква се да бъде утвърден и Регионален проект за деяние за поощряване на устойчивите жилища като част от проектите за възобновяване след пандемията COVID-19.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР