Германия е изправена пред нарастващ натиск върху разходите и правителството

...
Германия е изправена пред нарастващ натиск върху разходите и правителството
Коментари Харесай

МВФ съветва Германия да обмисли облекчаване на дълговата спирачка

Германия е изправена пред възходящ напън върху разноските и държавното управление би трябвало да обмисли облекчение на дълговата спирачка. Това оповестиха от Международният валутен фонд. Подобен ход обаче крие риск от поддържане на инфлацията, осведоми Ройтерс.

Промяната на разпоредбите на дълговата спирачка, която лимитира обществените дефицити до 0,35% от брутния вътрешен артикул, ще изисква болшинство от две трети в горната и долната камари на Народното събрание.

Дълговата спирачка на Германия е сложена на такова равнище, че годишният предел на чистите заеми може да бъде омекотен с към 1 процентен пункт от Брутният вътрешен продукт, като в същото време съотношението дълг/БВП се поддържа в низходяща наклонност, отбелязва МВФ. Финансовата институция показва, че това би освободило повече място за " доста нужни " обществени вложения.

През ноември правосъдно решение отвори дупка от 60 милиарда евро в обществените финанси и хвърли финансовата рамка на държавното управление в ужас. Според МФВ, макар че реформирането на дълговата спирачка би облекчило фискалната консолидация, промени за понижаване на средносрочния напън върху разноските и увеличение на приходите също са нужни.

Спирачката е гневно защитавана от финансовия министър Кристиан Линднер. Германското министерство на финансите счита, че рекомендацията на МВФ крие опасности . Реформирането на дълговата спирачка крие риск от наново поддържане на инфлацията, която едвам в този момент е почнала да спада, показват от ведомството.

В своите прогнози за международната стопанска система, оповестени през април, МВФ понижи прогнозите си за напредък на немския БВП до 0,2% през 2024 година и 1,3% през 2025 година, очаквайки последователно възобновяване, водено от потреблението през тази година, защото инфлацията продължава да понижава. Очаква се частните вложения също да се възстановят през 2025 година на фона на усъвършенстваното търсене и умерената парична политика през 2024 година и 2025 година
 Германия: Светът ще преодолее рецесията, само че растежът е прекомерно слаб
Германия: Светът ще преодолее рецесията, само че растежът е прекомерно слаб

Предстоят пролетните срещи на МВФ и Световната банка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР