България ще има протонен ускорител. Ще се търси национално финансиране

...
България ще има протонен ускорител. Ще се търси национално финансиране
Коментари Харесай

Спор за протонния център: според експерти забавяне няма, според премиера има

„ България ще има протонен ускорител. Ще се търси национално финансиране за построяването на Център за протонна терапия за лекуване на деца с онкохематологични болести “. Това разгласи министър-председателят акад. Николай Денков пред публицисти, представен от държавната пресслужба.

Преди два дни държавното управление извади плана за Центъра от листата с планове от Плана за възобновяване и резистентност поради забавянето му от страна на служебното държавно управление.

„ Никой не се е отказал от плана за протонния ускорител, само че той се движи с към година забавяне. Има прецизна дата – края на 2026 година, за довеждане докрай на всички планове, които ще се финансират по Плана за възобновяване и резистентност. Проектът за протонния център е комплициран и рискът да не се осъществя до тогава към този момент е доста непосредствен до 100%. Не можем да рискуваме. “ Така министър председателят аргументира решението на държавното управление да се откаже от европейското финансиране за протонен ускорител и да търси средства за него от националния бюджет.

По-рано през днешния ден специалисти от УСБАЛО „ Проф. Иван Черноземски “ - лъчетерапевти и медицински физици, на конференция обявиха, че забавяне не е имало нито за ден, няма и сега, и графикът се съблюдава прецизно по разчетения проект.

По думите на проф. Веселина Първанова, водещ онколог и лъчетерапевт, взел участие интензивно в основаването на плана през цялото време, България се нуждае от Протонен център, тъй като това е един актуален способ, който се ползва с триумф освен в детската възраст, само че и при доста типове ракови тумори при възрастни.

„ Протонна терапия се ползва в детската възраст, тъй като е доста по-щадяща, в 60% от случаите това става във връзка на мозъчни тумори – доброкачествени и злокачествени, които се оперират в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ и УМБАЛСМ „ Пирогов “. При възрастни индикациите са при тумори в разнообразни области, да вземем за пример в региона на главата и шията “, изясни тя.

„ Това е един общоприет способ, ние имаме добре готови лекари и медицински физици, които са в положение да подсигуряват качествено лекуване по всички модерни стандарти. Парите са преведени, работният развой върви обикновено “, сподели още проф. Първановаа.

Имаме подготвеност да посрещнем пациенти в края на 2026 година, не би трябвало да се приказват погрешни неща за забавяне, безапелационна бе тя. Същото мнение изрази и медицинският физик Нели Гешева. 

Според специалистите, това е целева инвестиция от 156 млн. лева, която не би трябвало да бъде изгубена и пренасочена.

Аргументите на експертите, показани в отворено писмо до премиера и институциите, можете да видите .
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР