България ще бъде председател на Европейския съюз в изключително важен

...
България ще бъде председател на Европейския съюз в изключително важен
Коментари Харесай

Борисов: Върнаха двама мигранти в България, единият избяга

България ще бъде ръководител на Европейския съюз в извънредно значим миг. Европа е на кръстопът – предстоят решения за това накъде ще се развива Съюзът, сподели по време на парламентарния надзор ръководителят на ПГ на Българска социалистическа партия за България Корнелия Нинова.

През месец март ръководителят на Европейската комисия господин Юнкер предложи пет разновидността за развиване на Европа. Първият е Европейски Съюз да се развива както до момента, вторият вид е да има единствено обединен пазар, третият е едни страни членки да вършат повече, други по-малко – така наречен Европа на две скорости, четвъртият е да се прави по-малко, само че по-ефективно, пето – да се прави повече дружно, съобщи тя.

Нинова попита премиера Бойко Борисов на кой от петте разновидността се стопира България. Какви цели ще предложите като министър-председател на страна, която ръководи Съвета, добави тя.

Борисов съобщи, че всеки един от петте модела съдържа благоприятни условия и предзивикателства. Вариантите не се изключват един различен. България има интерес да взе участие в мощна и обединена Европа. Мястото на страната ни е в ядрото, а не в периферията на Европейския съюз. Стремим се към засилваща се интеграция и участие в Шенген и Еврозоната. Имаме потребност и от европейски сили за защита, които да добавят НАТО. Много значима за нас е кохезионната политика, възстановяване на просветителните системи на страните, укрепването на външните граници на Европейския съюз, уточни Борисов.

Лидерът на Българска социалистическа партия означи, че Чехия, Полша и Унгария са декларирали, че няма да одобряват в допълнение мигранти по квотите, след което са последвали наказателни процедури против тях. Като се срещахте с Меркел поехте ли ангажимент да одобряваме в допълнение мигранти. Ако не – ще има ли последствия за страната ни, в случай че да – какъв брой мигранти ще приемем и какъв брой ще коства това, тъй като неотдавна взехте 400 млн. лева нов заем, а не стана ясно защо тъкмо са парите, попита Нинова премиера.

Тя акцентира, че левицата от години слага въпроса за особеното качество на храните. Дойде време и вашето държавно управление да заприказва по тематиката. Това е Европа на две скорости. Каква е вашата политика по тази тематика – двойните стандарти при храните, попита социалистката.

Премиерът отговори, че Вишеградската четворка по принцип не изиска да приема мигранти. Ние се бяхме съгласили на 1200, които по релокация да дойдат в България. Дойдоха двама, единият избяга. На Европейския съвет зададох въпрос на сътрудниците – позволяваме, че одобряваме 1200 мигранти, ще ми разрешите ли да създадем затвор за тях, тъй като те не желаят да стоят тук. Ние освен че не сме поемали никаъв ангажимент, а не можем даже остарелият ангажимент да осъществим – мигрантите не желаят да се върнат в България. Служебното държавно управление приее по-тежко решение от нашето, съобщи Борисов.

Влизането в чакалнята на еврозоната не носи риск за нас, тъй като подсигурява вложения и понижаване на лихвите по заемите. Не можем да се сърдим на развититедържави, че желаят да запазат валутите си след случая с Гърция. Ако не желаеме да изпаднем на втора или на пета скорост – газ, с цел да се присъединим към развитите страни. Влизането на България в еврозоната е чисто политическо решение и не виждам нещо, което да ни тревожи сега. Основният проблем, който виси със страшна мощ, е Брекзитът. От моя опит знам, че разводите постоянно са скъпи и страдат децата. Това и споделих на госпожа Мей. Този бракоразвод ще бъде доста тежък и доста безценен и за Европа и за Англия, сподели още Бойко Борисов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР