България ще бъде незаобиколим фактор на европейската газова карта за

...
България ще бъде незаобиколим фактор на европейската газова карта за
Коментари Харесай

Борисов: България ще бъде фактор на европейската газова карта |

България ще бъде незаобиколим фактор на европейската газова карта за десетилетия напред и ще получаваме директни такси. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов, който инспектира тази заран градежа на газовия хъб " Балкан " в община Ветрино, област Варна.

Видео от инспекцията на обекта беше качено на страницата на премиера във Facebook. Заедно с Борисов на инспекцията е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Благодарение на нашата дипломация и политическа воля успяхме да приключим огромния план „ Балкански поток “. България ще бъде незаобиколим фактор на европейската газова карта за десетилетия напред и ще получаваме директни такси. Компресорната станция „ Нова Провадия “ е следващият величествен обект, който построяваме сега. Със строителството на „ Балкански поток “, интерконектора с Гърция, с разширението на газовото вместилище в Чирен - ние към този момент сме 100% енергийно самостоятелни. Докато другите единствено приказваха и нищо не направиха, ние свършихме доста работа – постигахме цялостна диверсификация на газовите доставки, сподели министър-председателят.

По-късно той посети и градежа на компресорна станция „ Нова Провадия “ , която ще служи за повишение на налягането по трасето. 250 души работят сега по оборудването. Компресорната станция „ Нова Провадия “ е ситуирана покрай село Ветрино, област Варна и ще бъде оборудвана с 4 броя компресорни елемента с конфигурираната мощ 10 MW всеки от вид Mars 90.

Те са от най-ново потомство, произвеждане на водача в бранша - американската компания Solar Turbines. Агрегатите са снабдени с ниско-емисионни горивни камери, съответстващи на условията на екологичното законодателство в частта за горивните съоръжения, осигуряващи съблюдаване на допустимите правила за изпускане на нездравословни замърсители в атмосферния въздух.

В края на 2020 година беше въведена в употреба първата от двете компресорни станции по трасето на Балкански поток – Конституционен съд „ Расово “, която е оборудвана с 3 броя компресорни елемента с конфигурирана мощ 12 MW, също произвеждане на американската компания Solar Turbines.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР