България ще бъде домакин на международна конференция „Масонството и обществото“,

...
България ще бъде домакин на международна конференция „Масонството и обществото“,
Коментари Харесай

Масони от цял свят се събират на конференция в България

България ще бъде хазаин на интернационална конференция „Масонството и обществото“, която ще събере у нас през септември следващата година участници от целия свят, заяви във Варна проф. доктор Пламен Матеев, Велик занаятчия на Великата ложа на старите свободни и признати зидари в България. Съорганизатор на форума ще е Великата ложа на Куба.

Темите за полемика ще са превъзмогването на вредите от бедствия, ограничението на експанзията и зависимостита измежду подрастващите и завръщането на цивилизования разговор в обществото.

„В момента този разговор се води на сериозно ниско равнище. Ние имаме 6000-годишна история и нееднократно в тежки моменти сме помагали без звук да се откри решение. А засегнатите в тематиките проблеми са обект на полемика измежду масоните от целия свят от повече от 2 г.“, посочи проф. Матеев.

Цялото управление на ложата и близо 100 членове от страната уважиха с обред пет годишнини, измежду които 135 година от инсталирането на първата Велика ложа у нас във Варна и 100 година от основаването на Великата символическа ложа на България.

След тържеството стана ясно, че идната седмица масони ще се включат в световното придвижване „Часът на кода“, измежду чиито посланици е и Барак Обама. Инициативата включва безвъзмездна компютърна игра в границите на един образователен час. Чрез нея децата се учат на логическо мислене и базови познания за програмирането. „Членове на ложата ще посетят разнообразни учебни заведения в страната, с цел да изнесат урока „Часът на кода“. Лично аз ще го направя в Дуранкулак“, показа проф. Матеев. Той и сътрудниците му – проф. Румен Ралчев, остарял Велик занаятчия и арх. Венелин Жечев, първомайстор на ложа „Черноморски приятели“, бяха безапелационни, че желаят промени в Закона за правосъдната власт. Масоните са недоволни от прокарания от Радан Кънев в 43-ото Народно заседание текст, задължаващ магистратите да заявяват пред Висш съдебен съвет участие в масонски ложи. „Такова е било законодателството по времето, когато е работил Законът за отбрана на нацията. Ще настояваме този текст да отпадне“, заключи проф. Матеев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР