България, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Турция подписаха Меморандум за

...
България, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Турция подписаха Меморандум за
Коментари Харесай

5 държави подписаха Меморандум за Балканско сътрудничество в креативния сектор в София

България, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Турция подписаха Меморандум за Балканско съдействие в тенденция за развиване на изобретателните промишлености по време на второто издание на CreaTech Summit South-East Europe 2024.

За втора поредна година интернационалната конференция за изобретателните промишлености в България " CreaTech Summit South-East Europe 2024 " събра над 200 представители на бързоразвиващите се промишлености у нас. Професионалисти в региона на киното, малкия екран, дизайна, гейм дивелъпмънт и имърсив технологиите се срещнаха на 29 февруари и на 1 март в Толоцентрала, където обмениха положителни практики и разгледаха обща тактика за развиването на секторите.

" Правим го за втора поредна година и ще продължим още доста отсега нататък! Миналата година опипахме почвата, а тази, самоуверено мога да кажа, че към този момент стъпихме много по-здраво и несъмнено. Изключително сме горди, че успяхме да съберем още веднъж на едно място толкоз доста изобретателни хора. Новината тази година е подписването на Меморандум за Балканско съдействие в тенденция за развиване на изобретателните промишлености, включващо 5 районни страни - България, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Турция. Наш приоритет е да наложим София като районен център на културните и креативен промишлености " - споделя Геновева Христова, ръководител на " Креатех България ".

По време на събитието се избра и националният представител на България за CREATIVE BUSINESS CUP 2024. Журито избра стартъпа Rosey`s Mark, който ще се включи в световната конкуренцията в гр. Копенхаген, Дания по-късно тази година. Creative Business Cup е най-голямото интернационално съревнование за новаторски и изобретателни започващи компании, в което вземат присъединяване представители на над 80 страни от целия свят.

Сред формалните лица на събитието бяха министъра на нововъведенията и растежа - Милена Стойчева, Виктор Стоянов зам. министър по Култура, Яна Генова - зам. кмет по просвета на Община София, Никола Барбутов - зам. кмет по европейски политики и интернационална активност, Бойко Таков изпълнителен шеф на ИАНМСП и над 30 интернационалните посетители от Америка, Испания, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Турция, Норвегия, Белгия, Украйна, Полша и други. Организатори на събитието са CreaTech Bulgaria, подкрепени от Иновация Норвегия, Изпълнителната организация за поощряване на дребни и междинни предприятия (ИАНМСП), Столична Община и JA България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР