България се стреми да въведе еврото от 1 януари 2025

...
България се стреми да въведе еврото от 1 януари 2025
Коментари Харесай

Няма да има гъвкавост в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България се стреми да вкара еврото от 1 януари 2025 година.

Единственият критерии, които страната ни не покрива все още е инфлацията. Въпреки че последователно пада тя остава прекомерно висока, по отношение на условията за въвеждане на еврото.

Според тях, инфлацията би трябвало да е не повече от 1,5% по-висока по отношение на равнищата в трите страни от еврозоната с най-ниска инфлация,

Управляващите се надяват България да да получи изключение от условията по този критерии, каквото беше направено за Хърватия, защото повишаването на живота е резултат от външни фактори като войната в Украйна и пандемията от Коронавирус преди този момент.

От изявление на БНР с еврокомисаря по стопанската система Паоло Джентилони обаче излиза наяве, че такава отстъпка по-скоро няма да има.

„ Не считам, че има нужда от " специфична еластичност ". Съществуващите критерии би трябвало да бъдат изпълнени.Това ще даде гаранция на всички страни, които към този момент членуват в еврозоната, че присъединението на България е било по разпоредбите. Съвсем скоро това ще бъде гаранция и за България, “ споделя Джентолиони и добавя „ Мисля, че нещата вървят тъкмо в вярната посока. Инфлацията понижава. Дали спадът ще бъде задоволителен, че България да извърши критерия до април-май - ще забележим, " съобщи още еврокомисарят с сектор стопанска система.

Той акцентира, че спазването на всички правила е в полза на безусловно всички участници в договарянията, в това число и на България.

Според него въпросът не е „ дали “ страната ще се причисли към Еврозоната, а „ по кое време “ и това ще стане ясно напролет.

„ Процесът се основава на правила. Има четири критерия, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се вкара еврото. Три от тях към този момент са изпълнени от България. През април ще забележим дали и последният аршин, който е обвързван с инфлацията, ще бъде затрупан. Струва ми се, че той е предизвикателство, тъй като инфлацията беше доста висока, само че към този момент се усеща успокояването й. Нека забележим какво ще ни кажат резултатите от инспекцията през април-май. Това ще ни даде отговора ", сподели Джентолиони.

В края на ноември рейтинговата компания S&P дефинира възможностите на България за участие в Еврозоната в идващите 24 месеца в съответствие най-малко 1:3, като регистрира като главен риск точно повишаването на живота.

Ако срокът, заложен за началото на 2025 година да не бъде изпълнен, от считат, че въвеждането на еврото в България може да бъде отсрочено за 1 януари 2026 година

Според Джентолиони България е подготвена за влизане в Шенген.

„ Мисля, че упованията за присъединение към Шенгенското пространство са оправдани. България е подготвена. Има основателни аргументи да се чака позитивно решение. Във всеки случай Европейската комисия поддържа изцяло тази молба, “ сподели Джентолиони.

Той добави, че вижда доста силeн ангажимент от страна на европейската комисия да работи в посока за присъединението на страната ни към Шенген.

" Наистина се надявам, че през идващите седмици тази вероятност може да се трансформира в действителност. Все още не се намираме на този стадий. В същото време разбирам, че българските управляващи поставят всички старания, с цел да убедят тези, които към момента се опълчват, в това, че България изцяло извършва условията за участие в Шенген, " сподели Джентолиони.

Именно участието в Шенген и въвеждането на еврото са главните политически цели на ПП-ДБ и ГЕРБ. Освен инфлацията, България покрива всички останали критерии за участие в еврозоната. Българска народна банка даже утвърди и.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР