България се справя много добре със задачата да защитава външната

...
България се справя много добре със задачата да защитава външната
Коментари Харесай

Полският премиер похвали България за опазването на границата и за икономическия растеж

България се оправя доста добре със задачата да пази външната граница на Европейския съюз и поради това заслужава да влезе в Шенген. Това съобщи полският министър председател Беата Шидло след срещата си с българския си сътрудник Бойко Борисов в Министерския съвет, оповестява " Фокус ".

Тя добави, че икономическите резултати на България са чудесни. По думите ѝ това са достижения, с които всяка страна би трябвало да се гордее и да дава образец на останалите членки на Европейския съюз.

" България и Полша са страни, които ги свързват доста неща. Ние сме другари и ще се борим това да не се трансформира. Имаме доста общи тематики – инфраструктура, обществена политика и, несъмнено, сигурността ", сподели Шидло.

От своя страна Борисов съобщи, че двете страни изпитват взаимозависимост от въглищата и по тази причина оптимално щели да се опитат да продължат живота на топлоелектрическите си централи и миннодобивната индустрия. Той посочи, че страните в Европейски Съюз не би трябвало да се разделят на " послушни и непослушни, а на дисциплинирани и недисциплинирани ".

" Шидло е очевидец по какъв начин на Европейския съвет не се слага въпросът за спазването на целите и какъв брой страни ги съблюдават. А те са до 3% бюджетен недостиг и до 60% външен дълг. Ако това се съблюдава, няма да изпаднем във финансова рецесия. Така че България си е написала домашното и съблюдава прецизно разпоредбите ", съобщи Борисов.

 Полският министър председател похвали България за опазването на границата и за икономическия напредък
© Министерският съвет

" Имам усещане, че част от страните в Европейски Съюз желаят да защитят своите ползи, само че и да прикрият проблемите, с които Европа постоянно не се оправя, да вземем за пример миграцията. България е образец за страна, която може да покаже по какъв начин Европейски Съюз може да се отбрани от миграционния напън. Някои страни, най-много от остарялата част на Европейския съюз, се пробват да разделят Европа, с цел да защитят своите ползи ", добави Шидло.

Двамата прецизираха, че ще се поддържат в търсенето на компромисен план на директивата за командированите служащи, който да е допустим за страните от Централна и Източна Европа. Полша упорства най-много за компромис за командироването на служащите на транспортните компании.

Шидло сподели още, че страната ѝ ще е срещу свалянето на глобите против Русия, до момента в който не стартира да извършва Минското съглашение.

 Полският министър председател похвали България за опазването на границата и за икономическия напредък
© Министерският съвет

Малко по-късно двамата министър председатели откриха българско-полския бизнес конгрес в " София тех парк ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР