България се присъедини официално към Любляно-Хагската конвенция за международно сътрудничество

...
България се присъедини официално към Любляно-Хагската конвенция за международно сътрудничество
Коментари Харесай

България се присъедини към конвенция за преследването на престъпления срещу човечеството

България се причисли публично към Любляно-Хагската спогодба за интернационално съдействие в следствието и наказателното гонене на геноцид, закононарушения против човечеството, военни закононарушения и други интернационалните закононарушения. Това оповестиха от Министерството на правораздаването /МП/. 

Министърът на правораздаването Атанас Славов подписа конвенцията от името на България в Двореца на мира в Хага , който е седалище на Постоянния трибунал, Международния съд на Организация на обединените нации и Хагската академия по интернационално право.

Подписи под документа сложиха над 35 страни от целия свят , измежду които Австрия, Нидерландия, Литва, Чехия, Северна Македония, Албания, Черна гора, Полша, Словения, Ирландия, Италия, Конго, Руанда, Аржентина, Монголия и други.

“Надявам се, че конвенцията ще се трансформира в инструмент, който открива ефикасен механизъм за следствие на закононарушенията против човечеството, геноцид и военните закононарушения. Той е извънредно своевременен, тъй като може да подкрепи напъните на интернационалната общественост за определяне и гонене на закононарушенията, свързани с войната в Украйна ” , съобщи министър Славов в Хага.

Приложното поле на Конвенцията обгръща закононарушението геноцид, закононарушенията срещу човечеството и военните закононарушения, както и други най-тежки интернационалните закононарушения. По отношение на дефинициите се препраща към дадените избрания в Римския статут на Международния углавен съд, по който България е страна .

Текстът на Конвенцията е признат като част от световен консенсус за битка с най-тежките закононарушения по интернационалното право .

“Като се има поради, че нерядко причинителите на тези закононарушения, жертвите, очевидците и доказателствата надвишават размерите на националните граници, обезпечаването на подобен механизъм за интернационална кооперация ще разреши тези закононарушения сполучливо да се проверяват и да се повдигат обвинявания ” , добави Славов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР