България се отказва от дерогацията на руски петрол, решиха депутатите

...
България се отказва от дерогацията на руски петрол, решиха депутатите
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: С отпадането на дерогацията на руски петрол България се опитва да защити икономическата си сигурност

България се отхвърля от дерогацията на съветски нефт, взеха решение депутатите на първо четене. Това значи, че „ Лукойл ” ще би трябвало да стартира да преработва петрол от други снабдители по-рано от контрактувания с Брюксел период - 31 декември 2024 г. Ще има ли разтърсвания на пазара на горива, в случай че България се откаже от дерогацията на съветски нефт?

Темата разяснява в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио Руслан Стефанов, програмен шеф и основен специалист в Центъра за проучване на демокрацията.

Запитан задава ли се петролен апокалипсис, той отговори, че не знае защо се стига до такива апокалиптични картини, в случай че това, което се пробва да направи България, е да отбрани своята икономическа сигурност, тъй че Кремъл да не може да употребява своето икономическо наличие като оръжие. 

" Нещо, което те направиха към този момент неведнъж в Европа. България остана последната страна в Европа, която не е направила сходни стъпки да отбрани своя пазар, своите жители и национални ползи ", уточни Руслан Стефанов.

" В момента съответният мотив е подобен, че явно отново не се извършват договорености и наредбите на българското законодателство ", добави той.

" Конкретно знаете, че има таван на цената, на която съветският нефт " Уралс " би трябвало да се продава в Европейски Съюз - това е наложено от Г-7 и България е възприела този сюжет. Би трябвало нефтът, който се получава по силата на дерогация, която България е издействала пред своите европейски сътрудници, да е с таван много по-нисък от настоящите пазарни цени. Остава въпросът за какво би трябвало да се продължава да се чака някаква дата да свърши дерогацията, с цел да открием, че " Лукойл "  няма да съблюдава и това предписание ", разяснява още Руслан Стефанов.

По думите му България е закъсняла с повече от година с въвеждането на тези механизми и закони.

" Не би трябвало да има никакъв резултат върху държанието на пазара. Ако има злонамерено деяние, тъй че да се търси преустановяване на работата на рафинерията за несъмнено време, ясно е, че България има своите запаси. От една страна е ясно, че ние имаме 2-3 месеца запаси, тъй че пазарът да действа обикновено даже при положение на преустановяване на доставките, и в действителност това е още една причина да считаме, че държанието на рафинерията е най-големият риск пред икономическата сигурност на България ", сподели още Стефанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР