България се отказва да инвестира в цифрвизацията на пощите и

...
България се отказва да инвестира в цифрвизацията на пощите и
Коментари Харесай

ЕК: София се отказва от инвестиции в цифровизирането на „Български пощи“ и на контрола на водата

България се отхвърля да влага в цифрвизацията на пощите и на ръководството, контрола и ефикасното потребление на водата.

Това излиза наяве от известие на Европейската комисия.

На 29 септември страната ни е предала на Брюксел молбата си за смяна на своя народен План за възобновяване и резистентност. Новината бе доказана за Клуб Z от представителя на Европейска комисия Стефан де Кеерсмаакер.

Молбата се основава на нуждата да се вземе поради преразглеждането в низходяща посока  на оптималната сума безплатни заеми по Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) – от 6,27 милиарда на 5,69 милиарда евро. Преразглеждането е част от актуализацията през юни 2022 година на коефициента на систематизиране на грантовете по МВУ и отразява относително по-добрите във връзка с в началото плануваните стопански индикатори на България през 2020 и 2021 година, акцентират от Европейска комисия.

Предложените от София промени засягат 17 вложения, включени в първичния народен проект.

Някои от тях са понижени. Сред тях са тези, свързани с енергийната успеваемост на публичните здания, за национална инфраструктура за запазване на електричество от възобновими източници и за модернизиране на болничните уреди.

Три вложения са отстранени от новия проект. Те са за поддръжка на цифровата промяна на „ Български пощи “, за построяването на интермодален терминал в Русе и цифровизирането на ръководството, контрола и ефикасното потребление на водата.

Комисията разполага със период до два месеца, с цел да направи оценка дали измененият проект извършва критериите на регламента за МВУ, сподели Стефан де Кеерсмаакер. Ако оценката е позитивна, ЕК ще има период от още два месеца, с цел да предложи на страните членки (Съвета) на Европейски Съюз да одобрят измененото решение за използване, което да отрази новостите в българския проект. Държавите ще би трябвало в период до 4 седмици да поддържат оценката на Европейска комисия.

От казаното излиза наяве, че проектът ще бъде утвърден най-късно след 5 месеца, т.е. при започване на март 2024 година

Говорителят обаче не пожела да разяснява какво ще се случи, в случай че България не съблюдава периодите за затварянето на въглищните мини. Той сподели, че Европейска комисия ще изследва заложените ограничения и ще откри дали те са верни и по какъв начин ще оказват помощ на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил да извършат прехода към по-зелена стопанска система.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР