България се оказва раят за ментетата, като 19% от потребителите

...
България се оказва раят за ментетата, като 19% от потребителите
Коментари Харесай

Всеки пети българин е бил подведен да купи фалшив продукт

България се оказва " раят за ментетата ", като 19% от потребителите в страната - или съвсем всеки пети, е купувал сходен артикул, мислейки го за достоверен, през последната година.

Това демонстрират данните от изследването " Европейските жители и интелектуалната благосъстоятелност ", извършено от Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност.

Като главен проблем за целия Европейски Съюз се показва, че потребителите не престават да срещат компликации при разграничаването на истинските от подправените артикули. Близо 1 на всеки 10 европейци (9 %) твърди, че е бил измамен да закупи подправени артикули, като са налице обилни разлики сред държавите-членки на Европейски Съюз.

Освен България, измежду първенците в отрицателната ранглиста са Румъния (16 %) и Унгария (15 %). На другия полюс са скандинавските страни, измежду които Швеция (2 %) и Дания (3 %) са с най-ниските дялове в границите на Европейски Съюз.

В световния подтекст на процъфтяваща електронна търговия, съгласно Евростат през 2020 година над 70% от европейците са пазарували онлайн. Точно с този вид покупки са и най-големите терзания. Според изследването една трета от европейците (33 %) са изпитвали подозрения дали закупен от тях артикул е достоверен.

Според изнесените данни подправените артикули съставляват 6,8 % от вноса в Европейски Съюз на стойност 121 милиарда евро и обгръщат всички браншове - козметика, играчки, вино и питиета, електроника, облекло, пестициди и даже лекарствени артикули, изключително след експлоадирането на пандемията от ковид при започване на предходната година.

Цифровото пиратство също е прелъстителен пазар за нарушителите. Налице са обилни загуби при IP малкия екран (IPTV) — телевизионно наличие, което се получава посредством интернет връзка против абонамент. Всяка година доставчиците на противозаконна IPTV в Европейски Съюз печелят съвсем 1 милиарда евро, които пък от своя страна са директни загуби за продуцентските компании.

Друг акцент е спазването на разпоредбите за интелектуална благосъстоятелност. Според данните 25% от дребните и междинни предприятия в Европа настояват, че е потърпевшо от нарушаване на тяхна интелектуална благосъстоятелност, като България още веднъж е номер едно и по този показателс с близо 40 на 100.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР