България се нуждае от антиинфлационна политика за овладяване и ограничаване

...
България се нуждае от антиинфлационна политика за овладяване и ограничаване
Коментари Харесай

Икономист от БАН: Намалението на цените на храните да се усети към лятото

" България се нуждае от антиинфлационна политика за преодоляване и ограничение на вътрешните източници на инфлация. Факт е, че показателят на индустриалните цени на вътрешните производители през 2022 година по отношение на миналата година демонстрира приръст с 48,4 на 100, което е над два пъти по-висок ритъм спрямо показателя на цени на производител на вносните артикули, възлизащ на 21,2 на 100 ", сподели за Българска телеграфна агенция проф. доктор Татяна Хубенова от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките и ръководител на Съюза на икономистите в България.

" Към вътрешните източници на инфлация, с изключение на по-високата енергийна инфлация в първата половина на 2022 година, би трябвало да отнесем пазарните недъзи - спекулативни трендове, нелоялна конкуренция, завишаване на търговски надценки и илюзорни понижения, неяснота на ценовите структури по веригата на цената ", сподели проф. доктор Татяна Хубенова от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките и ръководител на Съюза на икономистите в България ", добави проф. Хубенова.

" Особена заостреност за потребителите и обществото като цяло имат асиметричността на информацията за пазарната конструкция на цените на храните и услугите, уточни ученият. Имаме институции за контрол и надзор, само че е необходим по-добър потенциал за влияние. Трябва да има по-добра и по-строго реактивна политика на национално ниво, районно и общинско ниво. Хората би трябвало да имат настояща месечна информация за нивото на междинните цени на избрани групи артикули и услуги в обособените районни центрове на България ", счита специалистът.

" Трябва да се подтикват локалните производители посредством асоциации и по-добра пазарна организация на тържища и фермерски пазари ", разяснява още тя.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР