България се нарежда на предпоследно място в ЕС по степен

...
България се нарежда на предпоследно място в ЕС по степен
Коментари Харесай

Европейски депутати искат внедряване на интелигентни села в ЕС и в България


България се подрежда на предпоследно място в Европейски Съюз по степен на нахлуване на цифровите технологии. Страната ни заема едвам 26-то място измежду 27-те страни членки в Индекса за навлизането на цифровите технологии в стопанската система и обществото на Европейската комисия (DESI) през 2022 година, разяснява евродепутатът Атидже Алиева-Вели тези резултати, осведоми Българска телеграфна агенция.

Европейска комисия следи напредъка на страните членки във връзка с цифровите технологии и разгласява годишни отчети за DESI от 2014 година насам. Резултатът на България се усъвършенства приблизително с 9 на 100 на година през последните пет, само че поради класирането, този ритъм на напредък е явно непълен. Поради това са извънредно нужни ограничения, ориентирани към построяването на съвременна и сигурна цифрова инфраструктура и увеличението на достъпа до онлайн услуги за жители, предприятия, обществени администрации и институции, изключително в селските и отдалечените региони, показва българският евродепутат.

Евродепутатът Атидже Алиева-Вели разяснява класирането на България в DESI и предложи решения за подобряването му, по-специално когато става дума за цифровизация на селските райони: " Все по-широко публикуваната приложимост на ИКТ в разнообразни области на живота води до промени както за жителите, по този начин и за организациите. Въпреки това, дружно с новите благоприятни условия за социално-икономическо развиване, идват и нови опасности, свързани с появяването на нов вид неравенства. Една от тези закани е цифровото разделяне, изключително сред градските и селските райони.

Скорошният ни опит потвърди, че цифровизацията може да преодолее физическите дистанции, с цел да ни даде благоприятни условия и услуги, без значение къде живеем – стига да имаме добра цифрова съгласуваност. През последните няколко десетилетия, обаче, дигитализацията изостри разликите сред селските и градските райони, където трябваше да ги смекчи, показва тя.

По думите й концепцията за " интелигентни градове " към този момент дава плодове в цяла Европа. Логичен идващ ход за нас е да разработим " интелигентно село ". Имаме задълбочена тактика и подобаващи технологии за възкръсване на селските райони, превръщане на наклонността на обезлюдяване и отбрана на хората от беднотия.

Кризата с коронавирус сподели ясно, че цифровата съгласуваност не е разкош. Ако тя е фундаментална, тогава бързата, надеждна и постоянна цифрова инфраструктура е основата. През последните 10 години към този момент е реализиран забележителен прогрес в даването на широколентов интернет достъп за европейските семейства. В Европейския съюз 70 на 100 от домовете през 2021 година са имали високоскоростна интернет връзка, по отношение на 16 на 100 през 2013 година, съгласно Евростат. Но в селските райони, които мъчно могат да получат интернет покритие, единствено 37 на 100 от домовете са имали високоскоростен интернет през 2021 година

Това растящо цифрово разделяне сред градските и селските райони е едно от главните провокации, пред които са изправени жителите и предприятията в Европа. Като родител на плана " интелигентни села ", аз мощно имам вяра, че Европейски Съюз, националните, районните и локалните управляващи би трябвало да засилят съдействието си, с цел да обезпечат порядъчен достъп до интернет и цифрови услуги в основни области като опазване на здравето, обучение, публични услуги и обществено приобщаване ", споделя  Атидже Алиева-Вели.

Участието и ангажираността на обществеността и на всички заинтригувани страни е от решаващо значение за постигането на сполучлива цифрова промяна. Ефективните публично-частни партньорства, верните тласъци и верните технологии са съществени съставки за превъзмогване на цифровото разделяне. Тук основна роля играят софтуерните компании и тясното съдействие сред Европейски Съюз, национални и локални управляващи, и IT секторa. Една от интернационалните компании, която поддържа това мислене и е с най-сериозен принос за развиването на " интелигентни села ", е " Хуавей " (Huawei), като компанията създава смарт решения в 5 основни области: селско стопанство, обучение, опазване на здравето, сила и превоз и смята, че те би трябвало да бъдат предпочитано цифровизирани и в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР