България се нареди пред редица държави, като Нидерландия и Белгия,

...
България се нареди пред редица държави, като Нидерландия и Белгия,
Коментари Харесай

България „победи“ Нидерландия и Белгия в класация на The Economist

България се подреди пред редица страни, като Нидерландия и Белгия, в ранглиста на авторитетното издание The Economist, наречена „ Икономически петобой “. В нея изданието награждава страните от Европейския съюз със златен, сребърен и бронзов орден в пет категории – търсене, дълг, демография, декарбонизация и обособяване от властнически стопански системи.

България получава един златен, два сребърни и два бронзови медала. Златното отличие е в категория „ брутен дълг “ (задълженията на страната, бизнеса, семействата, банките - бел. ред.). Показателят от години е огромен плюс за рейтинга на страната и икономическите прогнози. България има второто най-ниско съответствие на дълга към брутния си вътрешен артикул (БВП) измежду страните членки на Европейския съюз.

 Класация на The Economist

The Economist слага България преди всичко измежду всички страни членки на Блока с най-ниски разноски за обслужване на дълга. Изданието предизвестява, че повишението на лихвите ще засегне по-тежко страните с повече задължения и по тази причина отделя особено място за триумфа на България, която поддържа под 30% съответствие дълг/БВП.



Шампион в общата ранглиста е Ирландия. В категорията „ търсене “ изданието слага преди всичко Финландия, при индикатора „ демография “ отличник е Ирландия, по „ декарбонизация “ отпред е Кипър, а делът на общата търговия с стопански системи, ръководени от автократични режими, е най-нисък в Люксембург.
Тревожни години
Изданието предвижда, че европейските стопански системи ги чакат тревожни години. То акцентира, че Германия е в криза, а инфлацията в еврозоната се забавя по-бавно от предстоящото. Въпреки всичко това не всички страни са еднообразно наранени и се показват друго по съответните индикатори. Така в Австрия годишната инфлация към момента е 5.8%, до момента в който в Гърция е спаднала до 2.4%, доста покрай задачата на ЕЦБ от 2%. По тази причина главният лихвен % на Европейската централна банка скоро може да бъде прекомерно невисок за едни и прекомерно висок за други.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР