България се намира на 30-о място по медийна грамотност в

...
България се намира на 30-о място по медийна грамотност в
Коментари Харесай

Пак сме последни в ЕС по медийна грамотност

България се намира на 30-о място по медийна просветеност в Европа и на последно измежду страните от Европейски Съюз. Страната ни е в една група със Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания, демонстрира тазгодишният Индекс на медийната просветеност на фондация " Отворено общество ".
Индексът прави оценка евентуалната резистентност към разпространяването на подправени вести в 35 европейски страни, като се употребяват знаци за медийна независимост, обучение и доверие сред хората.
Резултатите демонстрират, че страните от Северозападна Европа имат максимален капацитет да устояват на резултатите от подправените вести заради високото качество на образованието, съществуването на свободни медии и високото доверие сред хората в тези страни. На първите места обичайно се намират Финландия, Дания, Холандия, Швеция и Естония .
Балканските страни са най-уязвими към отрицателното въздействие на подправените вести и феномена " постистина " заради съществуването на следени медии, дефекти в образоването и ниската степен на доверие сред хората.
Медийната независимост е доста значим, само че от време на време подценяван фактор за справяне с постистината и подправените вести, като се има поради, че хората към момента имат вяра повече на обичайните медии, в сравнение с обществените мрежи, означават от фондацията.
Образованието остава основен фактор за справяне с феномена " постистина " – както общото просветително ниво (напр. функционалната грамотност), по този начин и целенасоченото образование по медийна просветеност, допълват от " Отворено общество ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР