България, Сърбия, Гърция и Турция основават Балканска медицинска лига. Това

...
България, Сърбия, Гърция и Турция основават Балканска медицинска лига. Това
Коментари Харесай

България, Сърбия, Гърция и Турция основават Балканска медици...

България, Сърбия, Гърция и Турция основават Балканска здравна лига. Това разгласи министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, оповестиха от пресцентъра на ведомството. „ Стигнахме до извода, че е потребно и нужно да предизвикваме учредяването на такава организация. Балканската здравна лига ще работи на ротационен принцип, като е допустимо да има повече от едно съвещание годишно. Всяка година ще се заседава в друга страна на Балканския полуостров. ”

Лигата ще бъде учредена през месец март 2023 година, като ще бъдат поканени и други страни от района, които да се включат в нея. “Балканите сме толкоз близки по сърца и обичаи, това би трябвало да го използваме. ", сподели министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев по време на конференцията „ Лекарска неточност и правила за добра здравна и клинична процедура ", която се организира в Сандански.

Чрез Балканската здравна лига ще се надгради програмата за специализанти, основана от Столичната лекарска гилдия и работеща от години. И до този миг по линия на програмата млади лекари са специализирали във водещи клиники в Швейцария, Франция и Испания. “Идеята е да се обменят фрагменти и да се отворят вратите за специализации на млади лекари и те да не търсят реализация единствено в лечебни заведения в Западна Европа, а и на Балканите. Нивото на опазването на здравето в балканските страни е извънредно високо " посочи министърът. " Най-ценното е, че лекарите на място, които образоват нашите експерти, правят оценка извънредно доста техния опит и познания, а ние нормално ги подценяваме в България ”, добави още министър Меджидиев.

Обещанието за по-високи заплати в бранша е било просто ПР-акция на предходния кабинет, означи още министър Меджидиев по отношение на напрежението в някои лечебни заведения, обвързвано с равнището на хонорари на медицинските експерти. “Служебният кабинет работи от два месеца и за нас това бяха наследени проблеми. Докато са давани обезщетения по време на изключителната епидемиологична конюнктура, хората са били спокойни, само че това не е правилник. Във всяко повишение на цени и предоставяне на високи заплати би трябвало да има резистентност – да има бюджет, да се гласоподават тези пари и за идната година, с цел да бъдат хората спокойни за възнагражденията си ”, разяснява доктор Меджидиев. Подобни са и проблемите с възнагражденията на чиновниците в РЗИ. Той напомни, че служебният кабинет е отделил 10 млн. лева, с цел да се усилят заплатите на работещите в Спешна помощ, а за РЗИ бяха отпуснати в допълнение по 600 лева за всеки ангажиран в системата, с цел да се компенсират най-малко отчасти специалистите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР