България разполага с ядрено гориво за около година и половина

...
България разполага с ядрено гориво за около година и половина
Коментари Харесай

Имаме ядрено гориво за година и половина, категоричен е Сандов

България разполага с нуклеарно гориво за към година и половина и може да се мисли за последващи доставки от ”Уестингхаус ”, такива диалози се водят със Съединени американски щати. Това заяви вицепремиерът Борислав Сандов пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в съвещание на Съвета на Европейски Съюз по околна среда.
 
По неговите думи предизвикването е по-голямо при снабдяването с газ, изключително поради " незаконното ", съгласно него, закъснение в градежа на връзката с гръцката газопреносна мрежа. Сандов уточни, че когато тази връзка бъде подготвена, зависимостта на нашата страна от съветския импорт ще спадне на половина. Вицепремиерът посочи, че доста бързо е допустима промяната на Русия като главен снабдител на нефт у нас.

В отговор на въпрос Сандов съобщи, че има заплаха от украинските нуклеарни централи за България и това не би трябвало да се крие. " Все още няма сериозна радиация от нещо, случило се в Украйна. Опасността идва от уязвимостта на тези централи по отношение на набези и снаряди, които попадат наоколо до тях. От друга страна, належащо е да се поддържат охладени реакторите, които действат, с цел да не се стигне до прегряване. Вярвам, че самите съветски военни дейности няма да отидат до самоубийствения резултат, тъй като въпреки всичко са покрай Русия. Категорично това е риск за цяла Европа, за целия свят. Вярвам, че няма да се стигне до такава степен. България е готова да реагира, само че при такава повреда никой не може да избегне всички вреди. Можем единствено да ги ограничим ", заключи вицепремиерът.

Според него войната в Украйна освен не омаловажава въпросите за опазването на природата и за енергийния преход, а основава повече условия за ускорение на процеса, изключително при възобновимата сила - път към енергийна сигурност и самостоятелност. " България има необикновен интерес в това отношение, тъй като сме доста подвластни от вноса на енергийни запаси от Русия, а в същото време имаме положителни предпоставки за бързо нахлуване на нови енергийни източници, разясни той. Има доста вложения, които " чакат на вратата ", става дума за 16 000 мегавата ", съобщи Сандов. По неговите думи е допустимо по проекта за икономическо възобновяване да се построи цех за предпазване на сила в региона на комплекса " Марица-изток ".

Вицепремиерът означи опцията за по-широка приложимост на слънчеви панели. Той уточни, че по проекта за резистентност ще се финансира освен санирането на здания, само че и произвеждане на сила в постройките от възобновими източници, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР