България разглежда възможности за внос на природен газ и петрол

...
България разглежда възможности за внос на природен газ и петрол
Коментари Харесай

Радев от Дубай: Има шанс за внос на газ и петрол от ОАЕ

" България преглежда благоприятни условия за импорт на природен газ и нефт от Обединените арабски емирства ", това съобщи президентът Румен Радев, който е на аудиенция в страната.

Служебното държавно управление, назначено от него, търси доставки на газ поради дефицита на суровината за зимните месеци. Наскоро Радев осведоми, че ще бъдат оповестени търгове, а окончателните решения за сключване на контракти ще останат за идващия постоянен кабинет. Според информация от енергийния министър Росен Христов договаряния се водят с Азербайджан и турски компании, а оферта се чака и от Саудитска Арабия.

Христов заяви, че е изработен опит за договаряния с " Газпром " за възобновяване на доставките по контракта, който е до края на годината, само че към момента не е известно дали и какво е дала отговор съветската компания.

Вносът на нефт също е предпочитана тематика след началото на войната в Украйна. Според европейските наказания вносът на суровината от Русия би трябвало да бъде стеснен до края на тази година, а България получи изключение и ще спре да работи с него от 2025 година Причината за дерогацията е невъзможността на " Лукойл Нефтохим " да обработва различен петрол с изключение на съветския, съобщи " Дневник ". 

Днес Радев уточни, че България би трябвало да излезе от парадигмата, че придвижва непознат газ към други страни, и с високи технологии, теоретичен капацитет, естествени и промишлени дадености да създава горивото на бъдещето - зелен водород. България към този момент разиска с Гърция опциите за създаване на водопровод за водород.

" От страна транзитьор да станем страна - производител на енергийни запаси ", прикани Радев.

Той уточни, че е почнал продан на информация с ОАЕ, а на политическо равнище визитата му дава вероятност на това партньорство.

" България може да е освен добър стопански сътрудник, а и сериозен фактор в създаване на връзки сред страните от Залива и Европейския съюз. България освен има стратегическо състояние, а натрупа огромен политически, стопански, теоретичен капацитет и може да бъде подобен фактор за съдействие ", добави президентът.

Той е в страната по покана на на президента на страната и държател на Абу Даби Н.В. шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР