България разчита на ЮНЕСКО за опазването и популяризирането на своето

...
България разчита на ЮНЕСКО за опазването и популяризирането на своето
Коментари Харесай

Румен Радев покани ЮНЕСКО да пази историята у нас

България разчита на ЮНЕСКО за опазването и популяризирането на своето историческо и културно завещание. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща с генералния шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле, която се организира в централата на Организацията в Париж.

България има голямо историческо и културно завещание и ще продължи да разчита на поддръжката на ЮНЕСКО за неговото запазване и развиване, както и за реализирането на археологически разкопки у нас. Според президента в страната ни има още какво да бъде намерено, само че за това е нужна финансова поддръжка.

В хода на диалога Радев и Азуле разискаха и опцията за оказването на интернационална поддръжка на страната ни за инкримирането на опитите за кражба на българско историческо завещание.

Освен това двамата разговаряха и по отношение на вероятностите за улеснение на достъпа до обучение за децата в България.
" ЮНЕСКО има своите пректи и би трябвало да работим дружно в направлението да се постановат общи европейски и международни стандарти. Това, което говорихме в поддръжка на образованието и науката, е в цялостно сходство с нашата концепция за хармонично развиване на просвета и високи технологии освен на Запад, само че и на Изток ", безапелационен бе Радев.

Радев съобщи и че учените на Балканите са обединени към желанието си с помощ от ЦЕРН в региона да бъде построен интернационален институт за стабилно развиване с теоретичен център, в който да има ускорител на нуклеарни частици.
" Имаме абстрактен план, по който се работи интензивно. По моя самодейност бе свикана и основана междуведомствена група по плана с българските учени, които работят по построяването на този център, и се надявам по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз да бъде подложен на масата, тъй като той в действителност ще сплотява балканските страни ", добави президентът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР