България работи със съюзниците за гарантиране сигурността на Западните Балкани.

...
България работи със съюзниците за гарантиране сигурността на Западните Балкани.
Коментари Харесай

Тагарев: България и съюзниците работят за гарантиране сигурността на Западните Балкани

България работи със съдружниците за гарантиране сигурността на Западните Балкани. Бъдете спокойни, този въпрос е на нашето внимание. Това съобщи министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев на конференция в МО в отговор на въпрос на БГНЕС.

Днес той показа процеса по изпращане на българските БТР-и на Украйна, като напомни, че на 20 ноември Министерски съвет утвърди споразуменията с Киев.

" Споразумението беше утвърдено на 22-ри ноември. Законът е обнародван на 2-ри януари ", сподели военният министърът.На 24 януари 2024 година е издадена заповед за превозването на бойните машини, а пет дни по-късно, 29 януари, е почнала интервенцията по изпращане на машините, като първият ешелон от 30 вагона е тръгнал на 7 март.

По думите на министър Тагарев 170 хиляди коства изпращането на първите БТР-и за Украйна, които към този момент са пристигнали в страната.

На въпрос на БГНЕС за какво България и Западните Балкани подценяват още веднъж, както през 90-те години, хегемонистичната политика на съветския съдружник Сърбия и заплахата от дестабилизация на Балканите, Тагарев отговори:

" Не мога да се съглася с вашата теза, може би медиите не ѝ обръщат задоволително внимание ".

" На всички срещи във формати на Европейския съюз и НАТО обстановката на сигурността в Западните Балкани е един от обсъжданите въпроси. Работим със съдружниците, с цел да подсигуряваме по-високо равнище на непоклатимост и сигурност в Западните Балкани, в това число посредством интервенциите КФОР (Косово) и Алтеа (Босна и Херцеговина), към които ние способстваме регулярно и във момента имаме военнослужещи на място. Отделно от това се следи ситуацията и поддържаме сили в запас, за които имаме задължения ", добави той.

Тодор Тагарев прикани за успокоение по тематиката.

" Бъдете спокойни, този въпрос е на нашето внимание като експерти в региона на защитата и сигурността ", сподели той.

Запитан какво може да направи мироопазваща задача като КФОР против една сръбска войска, която се превъоръжава стремително с съвременно съветско оръжие през последните години, Тагарев съобщи, че КФОР не е там, с цел да води война с армията на Сърбия, а с цел да подсигурява стабилността в Косово.

" Има механизми, които могат да бъдат задействани при повишение на рисковете. В обществен дискурс мога да си разреша да кажа единствено това ", акцентира министърът на отбраната=

На 24 януари 2024 година е издадена заповед за превозването на бойните машини, а пет дни по-късно, 29 януари, е почнала интервенцията по изпращане на машините, като първият ешелон от 30 вагона е тръгнал на 7 март.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР