България Прокуратурата: Кристиян Бойков е хакнал НАП Според зам.-главния прокурор

...
България Прокуратурата: Кристиян Бойков е хакнал НАП Според зам.-главния прокурор
Коментари Харесай

Прокуратурата: Кристиян Бойков е хакнал НАП

България Прокуратурата: Кристиян Бойков е хакнал Национална агенция за приходите Според зам.-главния прокурор Иван Гешев това е координирана офанзива против страната  Надежда Неменски 23 юли 2019, 10:43  Прокуратурата: Кристиян Бойков е хакнал Национална агенция за приходите Източник: iStock/Guliver Images
ъбраните досега доказателства не разколебават версията, че Кристиян Бойков е направил офанзивата против Национална агенция за приходите, оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата. От оценените данни все още може да се направи умозаключение, че той е разполагал с базата данни на Национална агенция за приходите преди разпространяването ѝ в интернет пространството, осведомят от Прокуратурата (вижте цялото изказване на Прокуратурата на prb.bg).

Към сегашния миг продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в конфискуваните материални доказателства, както и по разбор на към този момент декриптираната такава информация от компютъра на Бойков.

Кристиян Бойков е правил разнообразни търсения по ЕГН в базата данни на Национална агенция за приходите, както и е променял истинската дата на файловете с датата 10.11.1989 година, която съответствува с датата на файловете, публикувани в интернет пространството.

Установено е, че

три дни преди публикуването въз основата данни на Национална агенция за приходите в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с ЕГН на няколко лица: министър – ръководителя Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски.

Хакерската офанзива против Национална агенция за приходите разяснява и зам.-главният прокурор Иван Гешев пред Българска национална телевизия и на въпрос дали Национална агенция за приходите и страната носят отговорност, той отговори по този начин: „ За да онагледя обстановката, това е все едно прехвърляме отговорността от индивида, който нарушава разпоредбите към жертвата. Все едно да минавате по неосветена улица, тъй като бързате или не се грижите за своята сигурност, да ви пребият или убият и да сте си отговорни вие. Не, не сте отговорни вие, вие сте жертвата.

Тук се развива същата обстановка. Отначало следствието стартира в посока лицето, което знаете, сега за нас е ясно, че този обвинен е просто оръдие и маша. Разследването и главната версия, по която се работи е, че компанията, в която той работи се занимава с нещо като кибер рекет.

Занимават се с удряне на компании, търговски сдружения, държавни организации, за нарушение на тяхната компютърна осведомителна сигурност и надлежно по-късно да бъдат привлечени като клиенти .

Дали е цялата компания или елементи от нея, или обособени нейни ръководители – това е водещата версия, по която се работи в момента”.

„ Едно от определенията за кибер тероризъм е когато с компютърни стратегии хакваш или удряш избрани бази данни, сериозна или некритична инфраструктура, с цел да постигнеш избрани политически цели, да въздействаш или върху обществото душевен, или върху настройките на обществото. Това също е една от версиите, върху които се работи – доста евентуална версия.

Вижте единствено какъв брой забавно съответства всичко да вземем за пример с реакцията на „ Да, България” .

В рамките на дни беше поискана оставката не на шефа на Национална агенция за приходите, а на министър Горанов (бел.ред. министър на финансите). Това е една координирана офанзива против страната, за мен това е несъмнено.

Сега ще ви кажа нещо съответно. Тези хора, които излизат по малкия екран разчитат на това, че компютрите, които бяха конфискувани от това лице са криптирани с тежък програмен продукт за криптиране. Твърди се, че този програмен продукт може да бъде разкриптиран в границите на десетилетия и то при потребление на модерни суперкомпютри. Благодарение на работата на българските експерти и чиновници на съответните служби, единият длъжностен компютър беше отворен в границите на 10 дни”, добави Гешев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР