България продължава да е силен партньор на САЩ в борбата

...
България продължава да е силен партньор на САЩ в борбата
Коментари Харесай

Доклад на Бюрото за противодействие на тероризма на САЩ за 2022 г: България е силен партньор

България продължава да е мощен сътрудник на Съединени американски щати в битката с тероризма, пише в отчет на Бюрото за противопоставяне на тероризма към Държавния департамент на Съединените щати.

 

Въпреки че опасността от тероризъм в България остава ниска, задгранични терористични групи се възползват от дейните мрежи за противозаконен трафик и контрабанда в опитите си да обезпечат влизането на терористи в Европа от Близичкия изток и Южна Азия, се показва в отчета.

 

В него се отбелязва, че през 2022 година държавното управление е траяло да построява потенциала си за противопоставяне на тероризма и е поддържало близко съдействие с американски държавни организации, макар че някои пропуски са траяли да попречват цялостната успеваемост.

 

Бюрото за противопоставяне на тероризма показва, че поради стратегическото местонахождение на България на кръстопът сред Европа и Близкия изток, по-голямата част от напъните на страната в областта на противодействието на тероризма са били съсредоточени върху осуетяването на директното прекосяване на терористи посредством засилени действия по подсигуряване на границите, инспекции на пасажерите и продан на информация.

 

През 2022 година България е траяла да организира действия за противопоставяне на тероризма по границите си и е изпълнила строги стратегии за надзор на миграцията, създадени благодарение на Съединени американски щати стратегии за биографични и биометрични инспекции, и е обменяла информация със Съединени американски щати и други сътрудници за идентифициране и задържане на обвинени в тероризъм лица, които пресичат границите или обитават нелегално в страната, написа още в отчета. Отбелязва се, че през целия регистриран интервал държавните организации на Съединени американски щати са работили в тясно съдействие с българските си сътрудници посредством разнообразни стратегии за създаване на потенциал в региона на граничния надзор.

 

Обемът на незаконната имиграция от райони, в които се намират терористични мрежи (предимно Сирия и Афганистан), както и корупцията в правоприлагащите органи, остават трайни спънки пред надеждното секване на влизането в България на известни и обвинени терористи, отбелязва обаче американското Бюро за противопоставяне на тероризма. Броят на разпознатите посредством биометрични данни сходни лица се е нараснал доста през 2022 година, само че огромна част от тях не са били арестувани на границата. Вместо това те са били арестувани навътре в България. Българското законодателство в региона на даването на леговище, в съгласие с регламентите на Европейски Съюз в региона на даването леговище, лимитира опциите на България да осуетява по-нататъшното пътешестване на известните или обвинени в тероризъм лица, заключава отчета.

 

По отношение на противодействието на финансирането на тероризма, американската организация показва, че България е член на MONEYVAL (Експертния комитет за оценка на ограниченията против изпирането на пари и финансирането на тероризма). Тя отбелязва, че в юнския отчет за взаимна оценка на MONEYVAL за България са били изложени няколко основни констатации, в това число, че българските управляващи имат неравномерно и лимитирано схващане по отношение на рисковете, свързани с финансирането на тероризма, както и че това едва схващане на рисковете се споделя от българските финансови институции и други заинтригувани страни.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР