България приветства приемането на Стратегията за предотвратяване на отпадъците от

...
България приветства приемането на Стратегията за предотвратяване на отпадъците от
Коментари Харесай

България приветства новата европейска стратегия за пластмасите

" България приветства приемането на Стратегията за попречване на отпадъците от пластмаси. По време на Българското председателство ще бъдат извършени полемики по другите законодателни и незаконодателни ограничения, заложени в тактиката. " Това е декларирал министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка представянето на тактиката, представен в известие от Министерство на околната среда и водите.

" Пластмасовите боклуци: европейска тактика за запазване на планетата, отбрана на жителите ни и даване на благоприятни условия на браншовете ни " съставлява незаконодателен документ на Европейската комисия. Целта е да се преодолее отрицателният отпечатък на пластмасите върху околната среда. Документът ще начертае ограничения, които да доведат до поощряване на разделното събиране и преработването на пластмасови боклуци, както и до ограничение изхвърлянето на пластмасови боклуци в околната среда и попречване навлизането на микропластмаси в морска среда. Ще бъде подложен акцент и върху производството и използването на биоразградими и компостируеми пластмаси.

Мерките са от изключителна значимост, тъй като целят повишение на качеството на живот на жителите посредством понижаване на замърсяването в околната среда. Те ще бъдат съпроводени и с съответни оферти за стимулиране на вложенията в новаторски решения и планове. Българското председателство ще организира съвещания за полемика на Работна група " Околна среда " в Съвета на Европейски Съюз по обособените точки от документа, осведомят от Министерство на околната среда и водите.

В рамките на съвещанията и разискванията на тактиката, България като ръководител ще цели реализиране на консенсус в позициите на страните членки към най-благоприятен баланс сред нуждата от понижаване на екологичния отпечатък на пластмасата, отчитайки икономическия, обществен и здравен аспект на прилаганите ограничения. Очаква се работа по формулирането и разискване на Заключения на Съвета по тази тематика. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР