България предприема комплексни и цялостни мерки за посрещане на демографските

...
България предприема комплексни и цялостни мерки за посрещане на демографските
Коментари Харесай

Николова: Демографската криза заплашва икономическото развитие

България подхваща сложни и цялостни ограничения за посрещане на демографските провокации в подтекста на осъществяването на задачите на Стратегия „ Европа 2020 ”. Те се отнасят в стратегически проект до реформиране и адаптиране на всички браншове, обществени политики и на обществените системи към общите за европейските страни демографски промени ". Това съобщи заместител министър-председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова в послание към участниците в Годишната национална среща по демографските въпроси на тематика " Предизвикателствата на днешния, утрешния и идващия ден “, която се организира онлайн и е проведена от Министерство на труда и обществената политика.

Вицепремиерът уточни, че ниските равнища на раждаемост, засилените миграционни потоци, бързото застаряване на популацията и понижаване на работната мощ, задълбочаването на демографските несъответствия, водят до опасност от задържане и спад в икономическото развиване и напредък в вероятност.

България е първата страна членка на Европейския съюз с създадени и признати от Министерския съвет дълготрайни, сложни стратегически документи в отговор на демографските промени, а точно – две издания на Национална тактика за демографско развиване на популацията, изясни министър Николова. Тя посочи, че съществена стратегическа цел заложена в документа е закъснение темповете на понижаване на броя на популацията с наклонност за стабилизирането му в дълготраен проект. Насоките за бъдещата работа до 2030 година са написани в 5 стратегически целта. Прилага се интегриран метод за оптимално обгръщане на демографските проблеми и за ограничение на отрицателните въздействия на демографските несъответствия върху обществените финанси и обществените системи.

Специален акцент върху посрещането на демографските провокации от застаряване на популацията е подложен и в Националната тактика за деен живот на възрастните хора в България (2019 – 2030 г), акцентира вицепремиерът. И добави, че е създадена и Система от индикатори за мониторинг и разбор на осъществяването на демографската тактика.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР