България прави нова крачка към намаляване на зависимостта си от

...
България прави нова крачка към намаляване на зависимостта си от
Коментари Харесай

България реши 1/6 от нужния й газ да е втечнен

България прави нова крачка към понижаване на зависимостта си от съветски газ и нашарване на доставките си, откакто реши в сряда, че ще купува до една шеста от нужните ѝ годишни количества суровина от бъдещия терминал за полутечен газ край Александруполис, от който ще придобие дял. Така през строящата се междусистемна газова връзка от Комотини до Стара Загора ще се внася газ и от Съединени американски щати, Катар, Кипър, Израел, Алжир и други страни. Само през предходната година зависимостта на страната от съветския газов импорт понижа от съвсем 100 % на към 85 на 100, а при реализация на новите проекти, в идващите години се чака да спадне в допълнение.

България ще придобие 20 на 100 от терминала за полутечен газ край гръцкото пристанище Александруполис в опит да понижи съвсем цялостната взаимозависимост на страната от съветски газ. Решението бе оповестено от премиера Бойко Борисов в сряда, на първата сесия на Стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати.

" Диверсификацията не е единствено на думи. Показахме, че България е стратегически газов хъб на Балканите ", сподели той. Малко по-късно държавното управление гласоподава решението.

То планува държавният газов оператор " Булгартрансгаз " да придобие 20 на 100 от гръцката планова компания " Газтрейд " С.А., която ще строи терминала за регазификация на полутечен природен газ край Александруполис. Очаква се Съединени американски щати, Катар, Кипър, Израел и Алжир да бъдат негови съществени снабдители.

Борисов сподели, че българският дял ще е същият като на гръцката държавна енергийна компания ДЕПА.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР