България постигна втора победа от началото на европейското първенство по

...
България постигна втора победа от началото на европейското първенство по
Коментари Харесай

Волейболистките взеха втора победа на европейското след драматичен мач с Турция

България реализира втора победа от началото на европейското състезание по волейбол, надигравайки с 3:2 (25:17, 10:25, 25:16, 20:25, 19:17) Турция. В доста трагичен дуел, който продължи 2.17 минути.

Във втори следващ дуел девойките на Иван Сеферинов надвиха след тайбрек, а също така съумяха да си върнат за провалянето от туркините в международните квалификации през юни.

Добриана Рабаджиева изигра най-силния си мач за националния тим, като вкара 19 точки и безусловно беше безгрешна. Капитанът Елица Василева вкара 17, а по 11 прибавиха Христина Русева (8 блока) и Емилия Димитрова.

Българският отбор стартира извънредно нерешително и рано изостана 5:11. Това предизвика треньора Иван Сеферинов да взима спирания, като се опита да успокои своите състезателки. Постепенно блокадата проработи, а разпределителката Лора Китипова също стартира да играе по-уверено.

При второто техническо спиране българките към този момент водеха в резултата с 16:15, а това се оказа основно за развоя на гейма. Много мощни изяви на Христина Русева и Елица Василева при мрежата, които направиха поредност от блокади, разрешиха на състава да дръпне и да затвори частта с 25:17.

Във втората част българският отбор беше неразпознаваем и не сподели нищо от отличната си игра при започване на дуела. Ситуацията се повтори, като Турция поведе рано и дръпна с 8:4 при първата техническа пауза.

След това обаче туркините задържаха задатъка си и даже започнаха прогресивно да го усилват, като второто техническо спиране пристигна при 16:8. Българките имаха проблеми и при посрещането и при организацията на офанзивите, което наложи влизането на Диана Ненова на полето.

В последна сметка Турция без никакъв проблем затвори втората част след същински погром – 25:10 след единствено 24 минути.

Тежкото проваляне във втората част несъмнено не оказа негативно въздействие върху състезателките на Иван Сеферинов и в третия гейм те поведоха през цялото време. Елица Василева и компания бяха доста стимулирани и бързо натрупаха задатък, който при първото техническо спиране беше 8:6.

Добрата игра в офанзива си сподели думата и втората пауза пристигна при 16:10 за България. Треньорът на туркините Джовани Гуйдети опита да промени нещо с таймаут при 21:13, само че това докара само до нови мощни изяви на българките и 25:16.

Четвъртата част докара до нов трагичен поврат, като на няколко пъти туркините се откъсваха, само че след доста мощна игра българките намаляваха разликата.

След втората техническа пауза Иван Сеферинов стартира да мисли за тайбрека и пусна на полето Нася Димитрова, Ева Янева, Жана Тодорова и Гергана Димитрова, те обаче смъкнаха изоставането единствено до три точки, с цел да стане още по-нервно.

Все отново Турция не позволи изненада и затвори частта с 25:20, пращайки дуела в съдбоносен пети гейм.

Тайбрекът стартира съвършено за България с сполучлив блок на Русева, а това докара и до няколко доста мощни офанзиви, които разрешиха на девойките на Иван Сеферинов да поведат. Последваха две несполучливи офанзиви на Елица Василева, която беше хваната на двоен блок и това докара до съмнение измежду отбора.

В решаващите моменти Лора Китипова реши да играе с капитанката, макар че други състезателки бяха в по-добри позиции и това се оказа неточност. Турция поведе с две точки – 11:9, само че след видеоповторение и ас на Китипова, пристигнал след флот сервис резултатът към този момент беше еднакъв.

След четири мачбола българките съумяха да пречупят туркините и да вземат втори мач на европейското. Той ги класира най-малко за плейофите в шампионата, откакто България не може да изпадне от едно от първите три места.

Последният мач, който ще реши и първото място в групата е на следващия ден против Русия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР