България попада сред държавите, които нямат 80% покритие чрез Колективни

...
България попада сред държавите, които нямат 80% покритие чрез Колективни
Коментари Харесай

ИСС: България е сред държавите без 80% покритие чрез Колективни трудови договори

България попада измежду страните, които нямат 80% покритие посредством Колективни трудови контракти, което не подхожда на европейската Директивата за съответните минимални работни заплати, показват Икономическият и обществен съвет (ИСС).

В този смисъл ИСС предлага да се приготви проект за деяние, който да насърчи груповото договаряне и не трябва да се позволява приемане на законодателни текстове, които по своята същина и философия вредят на груповото договаряне.

В мнението се показва, че съгласно данните на Национален статистически институт в България при наетите, обхванати от Колективни трудови контракти, междинната брутна часова заплата е с 8,3% по-висока, междинната брутна месечна заплата - с 18,6% по-висока, а междинната брутна годишна заплата - с 22,4% по-висока от заплатите на хората, които не са обхванати от групово договаряне.

ИСС смята, че съществуващата в Кодекса на Труда правна рамка на груповото договаряне е изчерпала първичния си подтикващ резултат и сега има задържаща роля.

Икономическият и обществен съвет (ИСС) е български съвещателен орган, имащ за цел да обезпечи присъединяване на гражданското общество по въпросите на икономическото и обществено развиване на страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР