България получава от Брюксел 16 милиона евро за обезщетение на

...
България получава от Брюксел 16 милиона евро за обезщетение на
Коментари Харесай

През април ще започнем да получаваме парите от ЕС за охрана на границата ни

България получава от Брюксел 16 милиона евро за обезщетение на българските земеделци, които са наранени от износа на украинско зърно. Страната ни обаче ще упорства за още средства. Този въпрос е бил подложен на срещата на върха в Брюксел, заяви президентът Румен Радев.

През април страната ни ще стартира да получава и средствата от Брюксел, предопределени за по-добрата защита на външната граница на Европейски Съюз в битката против незаконната миграция.



Румен Радев разяснява след срещата, че страната ни схваща и поддържа даването на коридори за износа на украинско зърно, само че това не би трябвало да води до деформиране на българския пазар и накърняване на селскостопански производители.

" Ние към този момент поставихме един път въпроса, има целева помощ, съгласувана за 56 милиона евро, от които Българи получава 16 милиона. Тя е за най-засегнатите страни наоколо до Украйна, само че това напълно не е задоволително. Затова дружно с Румъния, Унгария, Словакия, Полша на този съвет ние настояхме за доста по-голяма помощ, която подхожда на вредите, които търпят нашите аграрни производители и това ще бъде обект на съществено разглеждане в Европейска комисия ", сподели Радев.



Австрия и Нидерландия, които стопират Българя по пътя към Шенген приветстваха дейностите, свързани с укрепването границата сред България и Турция. Проектът, по който към този момент се работи, е на стойност 600 милиона евро.

" Приключват с бързи темпове уточняването на техническите параметри за европейската помощ за защита на българската граница, която, разбрахте към този момент всички, е категорично оказана като приоритет - и от ръководителя на Европейска комисия, и от всички страни членки, тъй че чакам от април да стартира осъществяването на тази помощ ", сподели президентът.



Президентът разяснява още един път общата доставка от европейски страни на 1 милион европейски снаряди за Украйна в границите на идващите 12 години. Той още веднъж изясни, че страната ни не взе участие в тази поръчка, само че поддържа по принцип общи европейски поръчки в региона на защитата.

" България е част от общата политическа рамка за поддръжка на Украйна, дружно с всички държави-членки. Всички ние сме приели тези изводи от през вчерашния ден, само че всеки, който желае самостоятелно действително да взе участие в доставката за тези 1 милион снаряда като обща поръчка за Украйна, отива в Европейската организация по защита и там подписва съглашение. Държавите са разказани там, България не е измежду тези 17 страни. Заедно с други 10 страни, ние не сме част от тази обща поръчка и най-накрая дано това да стане ясно ", сподели той.



България и други страни упорстват за разбор и помощ от Брюксел поради скъпия газ, с който са цялостни някои газохранилища в Европа. Според Радев, газът в Чирен бъде употребен сега, това ще докара до увеличение на цената на газа, който продаваме.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР