България, Полша, Литва и Унгария настояват за предоговаряне на условията

...
България, Полша, Литва и Унгария настояват за предоговаряне на условията
Коментари Харесай

България, Полша, Литва и Унгария с обща позиция в ЕС за ваксините против ковид

България, Полша, Литва и Унгария упорстват за предоговаряне на изискванията за доставки на имунизациите срещу коронавирус на " Пфайзер ", се показва в общо изказване на здравните министри на тези страни, показано на днешното съвещание на Съвета на Европейски Съюз, оповестява Българска телеграфна агенция.

Министрите акцентират нуждата от отчитане на потребностите, спецификите и бюджетните благоприятни условия на всички страни от Европейски Съюз. Те показват дълбока угриженост от направените оферти за ново допълнение към съглашението за доставки на имунизацията от посочения производител. Според тях тези оферти не съставляват дефинитивно и заслужено решение на проблемите с остатъка от ваксини и не дават отговор на потребностите на здравните системи и на жителите, както и на финансовите ползи на страните в Европейски Съюз.

Като регистрират това, че някои страни желаят да получат всички контрактувани дози, министрите означават, че опълчването им на предложенията няма да засегне останалите европейски страни. Отправен е апел Европейската комисия и производителят да приготвят решения, които да дадат действителен отговор на националните здравни потребности и да бъдат от изгода за националните здравни системи за всички страни от Европейски Съюз.

Според министрите, Европейска комисия би трябвало да потърси благоприятни условия за по-нататъшни договаряния, изключително за заплащанията за неполучени доставки, за понижаване на броя на контрактуваните дози или сама да поеме самодейността и да купи остатъците, с цел да ги подари на нуждаещи се райони. Призоваваме Европейска комисия, когато работи от наше име, да контракти нова, по-справедлива договорка в публичен интерес, се показва в изказването. Това постанова доста понижаване на броя на дозите въз основа на количествата, нужни на страните. Не сме съгласни с нежелани доставки, които надвишават потребностите на страните, се добавя в изказването.

Отправен е апел производителят да поеме своята отговорност към жителите на Европейски Съюз и да работи добросъвестно за решение, заслужено за всички, в името на общото богатство, освен на бизнес интереса. Общественото здраве е наш първокачествен интерес, в името на който би трябвало да действаме всички, се добавя в текста.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР