България показва напредък в намаляването на детската смъртност, но нивото

...
България показва напредък в намаляването на детската смъртност, но нивото
Коментари Харесай

Доклад на ООН: Детската смъртност в България все още е по-висока от средната за ЕС

България демонстрира прогрес в намаляването на детската смъртност, само че равнището остава доста по-високо от междинното за Европейския съюз (ЕС). Това демонстрират данните от най-новия отчет на Междуведомствената група на Организация на обединените нации за оценка на детската смъртност за 2022 година, публикуван от пресцентъра на УНИЦЕФ-България.

Детската смъртност у нас е намаляла доста сред 2000 година и 2022 година, а коефициентът на детска смъртност до пет години спада от 18 на 1000 до шест на 1000. За децата до една година тя е 4,8‰, което, макар позитивните трендове на спад, остава доста по-високо от междинната стойност за Европейски Съюз, която е 3,2‰ през 2021 година, се оповестява в отчета.

В него се показва, че са налице обилни районни разлики в индикатора, като в някои области като Сливен и Монтана, той е над два пъти по-висок от междинното за страната.

„ Данните за България сочат забележителен прогрес във връзка с намаляването на детската смъртност през последните десетилетия. Въпреки това България изостава от междинните равнища за Европейски Съюз и с цел да бъдат достигнати те, има потребност от съществени вложения в системата за първоначални здравни грижи, в това число въвеждане на система от патронажни грижи в общността, които да доближат до всички деца и фамилии, които се нуждаят от тях “, съобщи Кристина Де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

На 11 януари 2024 година отчет на УНИЦЕФ демонстрира, че в България броят на децата, настанени в институции, е понижен от близо 7500 на 202 към края на декември 2023 г.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР