България подкрепя Глобалния пакт за миграция на ООН България подкрепя

...
България подкрепя Глобалния пакт за миграция на ООН България подкрепя
Коментари Харесай

България подкрепя Глобалния пакт за миграция на ООН

България поддържа Глобалния пакт за миграция на Организация на обединените нации България поддържа Глобалния пакт за миграция на Организация на обединените нации, който ще бъде подписан през декември на междуправителствена конференция в Мароко. Съединени американски щати и Унгария напуснаха пакта, а Полша съобщи, че ще се отдръпна. Според тези страни миграцията ще бъде насърчена дотам, че ще се трансформира в опасност за света. Министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи през днешния ден след среща с първия посланик на Словения Миро Церар, че пактът ще даде международен подтик на оправянето с противозаконната миграция.
 
В началото на юли тази година завърши финалният кръг междуправителствени договаряния по Глобалния пакт за миграция. Предвид обстоятелството, че е консенсусен документ, артикул на компромис, пактът не би могъл да удовлетвори в цялостна степен ползите на всички 193 страни членки на Организация на обединените нации. Същевременно финалният текст отразява главните позиции на всички страни членки на Европейски Съюз, без Унгария, която на 18 юли напусна процеса по приемане на пакта. Това обявиха от Външно министерство в отговор на питане на Дарик. От там допълват, че България поддържа окончателния вид на плана, в който са отразени въпроси от първостепенно значение за страната ни: по-ясното разграничаване сред легални и незаконни мигранти, опцията за търсене на отговорност (включително наказателна) при незаконно прекосяване на границата, препотвърждаване на суверенното право на страните сами да дефинират кого да позволяват на своя територия, отбелязването на отрицателния резултат от незаконната миграция.

 На 25 октомври бе намерено посолството на Словения в столицата БГНЕС
Глобалният пакт за сигурна, постоянна и законна миграция няма юридически обвързващ темперамент. Той не е международно-правен инструмент, надлежно страните членки на Европейски Съюз и Организация на обединените нации не следва да поемат ангажимент за ратификация, прецизират още от Външно министерство. Темата за миграцията бе акцент в диалозите и на днешната среща на външните министри на България и Словения – Екатерина Захариева и Миро Церар.
 
След срещата Екатерина Захариева разяснява Пакта за миграцията, чието сключване следва: " През декември следва доста значимо събитие към Организация на обединените нации, като се чака да се подпише интернационалният Пакт за миграция, което се надяваме да даде международен подтик на оправянето с противозаконната миграция ".-->
 

 На 25 октомври бе намерено посолството на Словения в столицата БГНЕС
Това, че има понижаване на незаконната миграция не значи, че рискът е отминал, уточни още Захариева: " Европа е най-големият донор на помощ за развиване. Тя би трябвало да бъде ориентирана към страните, които имат потребност, и фокусиране върху основаване на бъдеще за хората там. Също би трябвало почтено да приказваме за фамилно обмисляне в тези страни. Защото по прогноза на Световната банка до 2050 година Африканският континент ще удвои популацията си. Така че, нашата нова политика на страните отвън Африка би трябвало да бъде политика на партньорство, подкрепяне на държавните управления там да основат удобна политика за фамилно обмисляне ".
 
Външният министър на Словения Миро Церар сподели, че би трябвало да се имат поради опциите и потенциала на страните, които одобряват мигрантите. Ако дойдат прекомерно доста хора, те ще усложнят живота и на локалното население. Освен хуманно отношение и взаимност, би трябвало да се съблюдават и правила. Трябва да се управляват външните граници на Европейски Съюз и незаконните мигранти да се стопират.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР