България подкрепи Новата Лайпцигска харта Трансформиращата сила на градовете за

...
България подкрепи Новата Лайпцигска харта Трансформиращата сила на градовете за
Коментари Харесай

Нови политики за градовете в ЕС: България подкрепи Хартата за развитие

България поддържа Новата Лайпцигска харта „ Трансформиращата мощ на градове те за общото богатство “ и документа за нейното използване „ Чрез многостепенно ръководство: Следващи стъпки за Градския дневен ред на Европейски Съюз “. Това са основополагащите документи за осъществяване на политиката за развиване и модернизиране на градове те в Европейски Съюз в интервала след 2020 година Те бяха признати по време на  среща на министрите, отговарящи за градската политика в страните - членки, проведена от Германското председателство на Европейски Съюз.  От българска страна присъединяване взе заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова.

Изпълнението на планове, съчетаващи интегрирани ограничения, партньорство със заинтригувани страни, многостепенно ръководство и основани на мястото вложения по отношение на спецификите на територията са главните стълбове на политиката за развиване на градове те, застъпени в стратегическите документи.

„ Хартата ще способства за осъществяване на промяната в районната политика, която прилагаме в България и подхожда на новия модел за осъществяване на планове в новия програмен интервал 2021-2027 година, съобщи зам.-министър Николова.

Пред участниците в онлайн форума Деница Николова означи още, че за българското държавно управление един от най-важните цели е развиването на полицентрична система от селища в страната посредством специфичен фокус върху устойчивото градско развиване. То стъпва върху предпочитани тематики като справяне със замърсяването на околната среда, качеството на въздуха, възстановяване на достъпа до публични услуги и жилищните условия, понижаване на обществените неравенства, оправянето с проблемите на интензивния градски трафик и неналичието на подобаваща техническа инфраструктура. Част от решението им планува налагането на интегриран метод при осъществяването на разнообразни планове, стъпващ на потребностите, капацитета и опциите на всеки град.

В новата оперативна стратегия „ Развитие на районите “ е заложен и приоритет за градско развиване, който да разкрие капацитета на десетте най-големи градове те  като мотори на напредък, творчество и нововъведения. Ще се поддържа и основаването на новаторски мрежи сред градове те и функционалните връзки сред градските и селските региони.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР