България подготвя промяна в националното си законодателство, целяща разширяване обхвата

...
България подготвя промяна в националното си законодателство, целяща разширяване обхвата
Коментари Харесай

Законодателна промяна ще насърчава социалната икономика у нас

" България приготвя смяна в националното си законодателство, целяща разширение обсега на субектите на обществената стопанска система и поощряване на развиването им. Целта е изцяло в синхрон с концепциите на Европейската комисия – да има повече благоприятни условия за поддръжка на общественото предприемачество, хоризонти за развиването му и колкото се може по-голяма видимост на практиките и резултатите му ", сподели министърът на труда и обществената политика доктор Иванка Шалапатова по време на конференцията на високо равнище " Социалната стопанска система в основата на прехода ” в Лиеж, Белгия.

Тя акцентира, че по този метод страната ще помогне на обществените предприятия да станат неразделна част от веригите за доставки на обичайния бизнес, да вземат участие в публично-частни партньорства и публични поръчки. Ще се усилят опциите те да получат  финансиране и поддръжка на консорциуми, бизнес инкубатори и клъстери в региона на обществената стопанска система и обществените нововъведения.

По време на визитата си министър Шалапатова взе участие в серия събития на високо ниво, отдадени на развиването на обществената стопанска система в Европейски Съюз. В дневния ред на програмата тя съобщи председателството на България на Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация за обществената стопанска система на Белгия в лицето на вицепрезидента на район Валония Кристи Мореал, като ѝ подари ръчно направен български чан.

През 2023 година България председателстваше Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация, която слага основите на обществената стопанска система в Европа. В Комитета членуват 21 страни, като в този момент към него се причисляват и Полша и Германия. " Цялата стопанска система на Европейски Съюз би трябвало да е обществена ” - сподели в обръщението си към присъстващите министри, държавни секретари и координатори на обществената политика в страните - членки на Европейски Съюз, еврокомисарят по работните места и обществените права Никола Шмит.

" Както националните стопански системи, по този начин и единният европейски пазар би трябвало да са ориентирани към обществото и климата. Светът, в който живеем, обаче не е подобен. Социалната стопанска система постоянно е била дребна, само че би трябвало да поставим старания да я развием и подобрим ", сподели еврокомисар Шмит. Той добави, че Еврокомисията е напреднала със основаването на План за деяние за обществената стопанска система. " Въведохме модел на цифров и зелен преход, в който тя заема основно място, изключително в райони, където има огромна потребност от основаване на нови благоприятни условия и нововъведения, с цел да се оправим с бедността, следствията от климатичните промени и да подпомогнем оптимално уязвимите хора, като им осигурим благоприятни условия за претовареност и развиване ”, акцентира Никола Шмит.

На конференцията в Лиеж представителите на страните - членки на Мониторинговия комитет, изрекоха мненията си по основаването на Пътна карта за развиването на обществената стопанска система. Европейската комисия, представлявана на конференцията от българката Андрияна Сукова, заместител общоприет шеф на генерална дирекция " Заетост, обществени въпроси и приобщаване " на Европейска комисия, се ангажира с изработването на пълностоен уеб страница за обществена стопанска система, който да обобщава нужното законодателно наличие по тематиката за всички страни членки.

Изрази се единодушие и за номинирането на еврокомисар, особено зает с тематиката обществена стопанска система, както и за изработването на график на дейностите до 2030 година, който да докара до пълноценното внедряване на субектите на обществената стопанска система в политиките на страните членки на Европейски Съюз и на Европейската комисия. Широко се разиска и опцията субектите на обществената стопанска система да имат достъп до държавна помощ.

" В момента обществената стопанска система основава 8% от вътрешния брутен артикул на Европейския съюз и хиляди работни места, като обезпечава обществена правдивост и ангажимент към работещите " - сподели Оливер Рьопке, президент на Европейския стопански и обществен комитет.

На идния Съвет EPSCO в Брюксел през месец март се чака България и Испания да подпишат меморандум за двустранно съдействие в развиването на обществената стопанска система с продан на практики и опит в насърчаването на обществените предприятия. През тази година в България ще бъде основан и интернационален хъб за обществена стопанска система, посредством който развиването ѝ да се предизвиква и в страните в развой на присъединение към Европейския съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР