България планира да инвестира над 3,2 млн. евро за изграждането

...
България планира да инвестира над 3,2 млн. евро за изграждането
Коментари Харесай

България прави своя станция за астрономически изследвания край Рожен

България възнамерява да влага над 3,2 млн. евро за построяването българската LOFAR станция за астрономически проучвания. Това оборудване ще бъде част от един от най-интересните и съвременни планове в международен мащаб, обвързван с галактическите проучвания и проучванията на слънцето. Това оповестиха от МОН. 
Прочетете още
Средствата за българската LOFAR станция са заложени в Националната пътна карта за научна инфраструктура. Новият обект ще бъде ситуиран в непосредствена непосредственост до обсерваторията в Рожен. Координатор на консорциума от научни институти и висши учебни заведения, който извършва плана LOFAR-BG, е Институтът по астрономия с НАО към Българска академия на науките.

Учените от обсерваторията и от новата станция ще работят взаимно.

Водещата в света изследователска инфраструктура LOFAR (LOw Frequency ARray) към този момент направи гражданска война в нискочестотните радиоастрономически проучвания, което докара до лавина от научни изявления през последното десетилетие.

Според доктор Рене Вермюлен, директор-основател на LOFAR ERIC, основаването на LOFAR ERIC консолидира водещите международни достижения за Европа. Това ще бъде мощен авангарден център на астрономическата просвета и технологии, с капацитет да способства за оправянето с по-мащабни и комплицирани научни провокации.

LOFAR ERIC ще даде на астрономическата общественост авангарден пакет от благоприятни условия за наблюдаване и обработка на данни от голямо зрително поле в небето, невиждана сензитивност и разграничителна дарба на изображенията, както и нови благоприятни условия за наблюдаване в няколко направления по едно и също време.

Научната инфраструктура ще разреши на откривателите да реализират широкомащабни новаторски планове, в това число такива, които изследват свойствата на далечната млада галактика, образуването и еволюцията на галактиките, физиката на пулсарите и краткотрайните радио феномени, природата на галактическите частици със свръхвисока сила, изискванията в междузвездната среда и структурата на галактическите магнитни полета.

Освен това LOFAR ERIC ще разреши проучване на значими за обществото феномени като мълнии, йоносферни разстройства и галактическо време. LOFAR ERIC ще улесни достъпа на учените до своите артикули и научни данни посредством обществено отворения си списък.

Страните - учредители на LOFAR ERIC са България, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия и Полша.

Сътрудничеството с институти във Франция, Латвия, Швеция и Обединеното кралство ще приготви тяхното по-нататъшно присъединяване в разпределената инфраструктура и изследователската стратегия LOFAR.

Седалището на LOFAR ERIC е в Дуингелу (Dwingeloo), Холандия, като организацията хазаин е Холандският институт за радиоастрономия.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР