България пее в Копривщица е мотото на тазгодишното, 12-тото издание

...
България пее в Копривщица е мотото на тазгодишното, 12-тото издание
Коментари Харесай

Стартира Националният събор на народното творчество в Копривщица

" България пее в Копривщица " е мотото на тазгодишното, 12-тото издание на Националния събор на националното творчество Копривщица 2022 .  На шест подиуми, пръснати по ливадите в местността " Войводенец ", от 9:00 часа сутринта креативен сформира и самостоятелни реализатори демонстрират достоверен фолклор от 28-те административни области на страната. Хиляди българи и чужденци от четири континента изкачиха пешком височината, с цел да се насладят на техните осъществявания. Над 6500 за изпълнителите вземат участие във фолклорната конкуренция през трите дни на събора, който публично ще бъде открит на следващия ден в 10:00 часа на първа (централна) сцена.

Съборът се организира от 1965 година на всеки пет години , като съществени уредници са  Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). Това сподели на конференция Кунка Неделева, шеф на музеите в Копривщица.
 Българска телеграфна агенция
По данни на уредниците най-възрастният участник тази година е 95-годишната Цана Иванова от Община Угърчин, която взе участие във всички издания на събора от неговото основаване преди 57 години. Най-малките участници са бебета, които вземат участие в представянето на разнообразни обреди и традиции. Сред участниците има и 3 непознати състава и реализатори от 4-ри континента, чиито изяви ще могат да се видят в неделя на пета и шеста сцена.
 Българска телеграфна агенция
На специфична Улица на занаятите в центъра на Копривщица 150 занаятчии оферират творби на изкуството като музикални принадлежности, носии от разнообразни етнографски области, керамика, домашно приготвени сладка и разнообразни вкусотии. Съпътстващите прояви включват демонстрации на ръчно направени дантели по методите на совалкова дантела, осъществявания на духов оркестър към Средно учебно заведение " Любен  Каравелов " - Копривщица, кръгла маса на тематика " 12 Национален събор на националното творчество Копривщица 2022: трендове, проблеми, политики... ".
 Българска телеграфна агенция
От декември 2016 година Националният събор на националното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на положителните практики за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО. 
 БТА
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР