България Паметникът на народа на Бузлуджа - ще се възроди

...
България Паметникът на народа на Бузлуджа - ще се възроди
Коментари Харесай

Паметникът на народа на Бузлуджа - ще се възроди ли от разрухата

България " Паметникът на народа " на Бузлуджа - ще се възроди ли от разрухата Американска фондация подарява 185 хиляди $ за правене на проект за реституция на монумента на Бузлуджа 9 септември 2019, 11:58 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}
" Паметникът на народа " на Бузлуджа - ще се възроди ли от разрухата
 Парашутист се бори за живота си след рухване
Парашутист се бори за живота си след рухване
 Опасна тераса дебне пешеходци в Пловдив
Опасна тераса дебне пешеходци в Пловдив
 Най-противоречивата дата в новата история на България
Най-противоречивата дата в новата история на България

" Пътят на достойнството " – предпремиерно за най-новия сериал по NOVA
 Ще се кандидатира ли за кмет Милко Калайджиев
Ще се кандидатира ли за кмет Милко Калайджиев
 Автобус се удари в тир, осем души са ранени
Автобус се удари в тир, осем души са ранени
 БСЛ: Една четвърт от лекарите към този момент са в пенсионна възраст
БСЛ: Една четвърт от лекарите към този момент са в пенсионна възраст

деята се ражда през далечната 1961 година Българска комунистическа партия се готви да означи 70 години от основаването на Българска социалдемократическа партия на връх Бузлуджа, откриват се три нови паметника. Има и концепция на върха да бъде сложена осветена алена звезда. Архитект Георги Стоилов приготвя план, който по този начин и не е сбъднат. 10 години по-късно обаче Стоилов получава разпореждане да внесе промени в първичното си предложение. Трябва да вземе поради суровите условия на върха през зимата (силни ветрове и температури, постоянно падащи до -25 °C) и да включи в плана и отопляемо помещение, уместно за гости и специфични мероприятия.

Георги Стоилов приготвя план, въодушевен от известния тогава в Западна Европа архитектурен брутализъм,. Архитектът споделя, че е бил повлиян от достиженията на Льо Корбюзие, Валтер Гропиус и Лудвиг Мис ван дер Рое. Включва както антични, по този начин и футуристични претекстове в плана, въодушевява се от Пантеона в Рим и научно-популярни филми от 50-те години.

ВИЖТЕ СНИМКИ - ПРЕДИ И СЕГА, В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Работата по градежа на паметника Бузлуджа стартира на 23 януари 1974 година Върхът е бил първо изравнен, с цел да се обезпечи постоянна основа, като е взривен и и височината му се понижава с към 9 метра – от 1441 м на 1432 м. При полагането на основите на паметника от върха са изнесени повече от 15,000 кубични метра камъни. Общо 6000 души вземат участие в строителството. За паметника и свързаната с него инфраструктура са употребявани 70 000 тона бетон, 3 000 тона стомана и 40 тона стъкло.

Стените навътре в паметника са украсени с мозайки, свързани с историята на Българска комунистическа партия. Някои от по-значимите подиуми изобразяват пътешестване в космоса, сражения, както и служащи, които забиват вилите си в символичния дракон на задграничния капитализъм. На една от стените в главната зала са и облиците на Маркс, Енгелс и Ленин, а на отсрещната страна са изобразени български комунистически водачи - Димитър Благоев, Георги Димитров и Тодор Живков.

„ Паметникът на народа “ е коствал 14 милиона лв. (около 35 милиона $ по днешни оценки). Наричан е по този начин, защото българите, тогава 8.8 милиона души, събират като дарения 16.2 милиона лв.. Има и изказвания, че "дарения " са събирани и посредством наложителни удръжки от заплатите.

На 23 август1981 г Тодор Живков открива паметника с думите: " “Нека в никакъв случай не пустеят пътеките, които водят тук, на този именит старопланински връх Бузлуджа, където първите марксисти пристигнаха, с цел да поемат от възрожденците щафетата на свята и чиста обич към народа! ".

След измененията на 10 ноември 1989 година за паметника на Бузлуджа настъпват времена на съсипия, само че и на засилващ се интерес . През последните години млади българи, а също и доста чужденци, се качват на върха, с цел да видят от близко футуристичния паметник. Паметникът се разрушава и има възбрана за влизане вътре. Често обаче тези забрани с подценявани и туристите употребяват разнообразни пролуки, с цел да обхванат вътре.

През 2016 година паметникът даже сепревърна в хеликоптерна площадка като фон на новия филм "Механикът: Възкресение " с присъединяване на Джейсън Стейтъм и Джесика Алба.

През последните години се заприказва и за реституция. Миналата година Общественото придвижване за запазване на европейското културно и естествено завещание на световноизвестният тенор Пласидо Доминго "Европа Ностра " разгласява отчет с проект за запазване и развиване на паметника "Бузлуджа ".

Това лято стана ясно, че паметникът ще получи безплатно финансиране от 185 хиляди $ от американската фондация "Гети ", с цел да бъде направен проект за реституция. Монументът на Бузлуджа завоюва финансирането с още 10 здания по света по стратегия за запазване на монументи на модерната архитектура.

Организацията на Пласидо Доминго с проект да избави паметника на Бузлуджа

Правителството не даде "чинията " на Бузлуджа на Българска социалистическа партия, кавги и претенции за оставки в Народното събрание

Трябва ли да се съборят паметниците от комунизма

Instagram

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  След Брекзит: Какво следва за работещите там българи След Брекзит: Какво следва за работещите там българи  Мистериозна болест лиши живота на голям брой кучета в Норвегия Мистериозна болест лиши живота на голям брой кучета в Норвегия  <br> Да съблечеш българите: актови фотоси от предишния век <br>
Да съблечеш българите: актови фотоси от предишния век
 Коя е билката, лек за всички заболявания Коя е билката, лек за всички заболявания Последни  Убийство на малолетна трансформира наредбите за тел. 112 Убийство на малолетна трансформира наредбите за тел. 112  <p>&quot;Паметникът на народа&quot; - ще се възроди ли от разрухата</p> "Паметникът на народа " - ще се възроди ли от...  <p><strong>Миди на прахуляк </strong>и други практики за <strong>&quot;миене&quot; на зъбите</strong> от миналото</p> Миди на прахуляк и други практики за "миене " на...  Джей Ло Джей Ло може да си го разреши: неповторима чанта и...  Касиер откраднал 1300 кредитни карти с паметта си Касиер откраднал 1300 кредитни карти с паметта си  <p>Момченце умря от отит, лекували го единствено с хомеопатия</p> Момченце умря от отит, лекували го единствено с хомеопатия  <p><strong>&bdquo;Война и мир&rdquo;</strong> &ndash; за какво едното не може без другото?</p> „ Война и мир” – за какво едното не може...  <p>Патриархът на <strong>българските учители</strong> и книжовници</p> Патриархът на българските учители и книжовници  <p><span style= Провали ли се Индия с задачата си до Луната?  <p>Партията на Путин губи гласове в Москва</p> Партията на Путин губи гласове в Москва  Деми Ловато Деми Ловато: Познайте какво, това е...  <p>Тръгва ли нова бежанска вълна към България</p> Тръгва ли нова бежанска вълна към България  <p><strong>Меган</strong> се появи на US Open с дънкова рокля</p> Меган се появи на US Open с дънкова рокля  <p>Сем. Мазови още веднъж дружно преди началото на &bdquo;Откраднат живот&ldquo;</p> Сем. Мазови още веднъж дружно преди началото на...  Рачков и Зуека с ново професионално предизвикателство Рачков и Зуека с ново професионално предизвикателство  Парашутист се бори за живота си след рухване Парашутист се бори за живота си след рухване  <p>Опасна тераса дебне пешеходци в Пловдив</p> Опасна тераса дебне пешеходци в Пловдив  <p>&quot;Кървав&quot; шадраван за най-противоречивата дата в новата история на България</p> "Кървав " шадраван за най-противоречивата дата в...  <p><strong>Това ли е спасението</strong>: бактерия,която яде пластмаса</p> Това ли е спасението: бактерия,която яде пластмаса  Apple Apple упрекна Гугъл в подвеждаща информация Всичко от през днешния ден Виц на деня Всяка заран вуйна Недка, чистачката в Музея за модерно изкуство, питаше шефа: - Шефе, това изкуство ли е или да го мятам? Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Да съблечеш българите: актови фотоси от предишния век  Къде не пишат домашни, учат върху лодки и вървят на учебно заведение със аероплан  Българи сътвориха човешка тъкан с 3D-биопринтер Българи сътвориха човешка тъкан с 3D-биопринтер  DW: Гладът се завръща в една от най-богатите страни на света DW: Гладът се завръща в една от най-богатите страни на света  5 години без писателя на вярата 5 години без писателя на вярата  Даяна и нейната bool(false) Водещи вести  <p><strong>Това ли е спасението</strong>: бактерия,която яде пластмаса</p> Това ли е спасението: бактерия,която яде пластмаса  <p>За тайните на континент, загубен под Европа</p> Геолози разкриват тайните на континент, загубен под Европа  Касиер откраднал 1300 кредитни карти с паметта си Касиер откраднал 1300 кредитни карти с паметта си  <p><strong>Меган</strong> се появи на US Open с дънкова рокля</p> Меган се появи на US Open с дънкова рокля  <p>Най-добрите <span style= Най-добрите филми, основани на същински истории  Убийство на малолетна трансформира наредбите за тел. 112 Убийство на малолетна трансформира наредбите за тел. 112  Деми Ловато Деми Ловато: Познайте какво, това е целулит (СНИМКА)  <p><strong>Миди на прахуляк </strong>и други практики за <strong>&quot;миене&quot; на зъбите</strong> от миналото</p> Миди на прахуляк и други практики за " миене " на зъбите от предишното  Джей Ло Джей Ло може да си го разреши: неповторима чанта и екстравагантна рокля  <p>Момченце умря от отит, лекували го единствено с хомеопатия</p> Момченце умря от отит, лекували го единствено с хомеопатия  <p><strong>&bdquo;Война и мир&rdquo;</strong> &ndash; защо </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР