България оттегля апликационната форма за изграждането на автомагистрала „Струма“ през

...
България оттегля апликационната форма за изграждането на автомагистрала „Струма“ през
Коментари Харесай

Отказваме се от европарите за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

България отдръпва апликационната форма за построяването на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле, само че продължава да преглежда плана като предпочитан и не се отхвърля от него, оповестиха от пътната организация.

На процедура, това значи, че страната ни се отхвърля от концепцията трасето да се финансира с 270 млн. евро от Брюксел.
Снимка: АПИ
Решението „ не стопира градежа, а ще форсира екипната работа на всички институции, ангажирани с разширението на единствения „ стеснен сектор “ по направлението до границата с Гърция “, акцентират от АПИ.

От информацията излиза наяве, че работата по апликационната форма също продължава, само че не се схваща дали концепцията е планът още веднъж да кандидатства за европари, или работата по него ще стартира с национално финансиране.
Парите от Европейски Съюз за градежа на Автомагистрала „ Струма " през дефилето са под въпрос Европейска комисия установи разминаване сред план и Оценка на въздействието върху околната среда, както и в предстоящата цена за строителството
„ Тесен “, само че пък проблематичен сектор

Строежът на Автомагистрала „ Струма “ в региона на Кресна провокира голям брой реакции и митинги. Природозащитници и екоорганизации упорстваха трасето да бъде изнесено отвън дефилето. Като съществена причина беше изтъкнато, че градежът ще наруши биоразнообразието в Кресненския пролом.
Снимка: btvnovinite.bg
Европейските пари за градежа на част от автомагистралата също бяха под въпрос, откакто съгласно писмо от Европейската комисия стана ясно, че са нарушени европейски екологични наставления. В изказването от ноември се споделяше, че има разминавания с броя на утвърдените в екооценката уреди.

Някои от откритите разминавания бяха:
Предвидени 7 тунела, до момента в който в решението са изброени 5Разлики в броя на виадуктите и мостоветеРазлики в броя надлезите и подлезитеОчакваната цена надвишаваше с 40 млн. евро (267 млн. евро) тавана на допустимото финансиране от Европейски Съюз (227 млн. евро) Снимка: btvnovinite.bg
Документът със забележките на Европейска комисия стана обществен с помощта на евродепутата Радан Кънев. От Европейска комисия разясниха тогава за bTV, че документите са изпратени на българските управляващи на 15 октомври, а окончателното решение на Европейска комисия дали покриваме условията за финансиране се очакваше до 15 януари (днес).
Еколози от 20 страни в акция за избавяне на Кресненското дефиле Екоактивистите упорстват автомагистралата да бъде изнесена отвън дефилето
Защо се отказахме?

В известието се показва, че решението е взето след изчерпателен разбор, голям брой експертни диалози и допитване до публично мнение, което изрично дефинира довършването на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле като извънредно значимо за пътната сигурност.
Снимка: btvnovinite.bg
„ На базата на всички осъществени изследвания, определеният Източен вид Г 10,50 в най-голяма степен дава отговор на техническите, социално-икономическите и екологични условия. Въпреки това, с цел да е оптимално прецизна по отношение на въздействията на плана върху типовете и местообитанията, които са предмет на запазване в дефилето, страната ще пристъпи към определянето на характерни консервационни цели и ограничения “, се добавя в известието.
Снимка: btvnovinite.bg
Институциите не престават работа по подготовката на формата за кандидатстване предвид на целите в областта на екологията на новата Европейска комисия, показала към този момент своя Европейски зелен пакт.

За понижаване на въздействието върху обекти от „ Натура 2000 “ от съществуващия път Е-79, АПИ се ангажира до края на 2020 година да извърши поредност от смекчаващи ограничения.

За отбрана на природата:
Модифицирането на съществуващите водостоциМонтиране на двустранно ситуирана мрежа в банкета на пътяМонтиране на плетени мрежи за птици
За повишение на пътната сигурност :
Ще се проучва опцията за създаване на видео система за наблюдениеСистема за информиране и пренасочване на трафика по обходни пътищаАнализ на безвредното му поеманеПодобряване организацията на придвижване в Кресненското дефиле.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР